Truskawki

Najsłodsze truskawki zbiera się w pierwszej połowie lipca.
Jeżeli czerwiec jest suchy i słoneczny, wspaniale nadają się na przetwory i inne smakołyki.


TRUSKAWKOWE MALPURI

Malpuri jest tradycyjnym indyjskim przysmakiem. Te smażone kuleczki z chrupiącego ciasta podaje się z jogurtem wymieszanym z papają czy mango. Ja jednak najbardziej lubię malpuri w jego zachodniej wersji, z truskawkami.

2,25 szkl. mąki tortowej
1 szkl. cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 l oleju do smażenia
5 szkl. naturalnego jogurtu
0,75 kg truskawek
0,75 szkl. cukru

Truskawki umyj, odsącz, odłóż parę do dekoracji. Pozostałym oderwij szypułki i pokrój je w ćwiartki.
Mąkę i cukier puder przesiej do miski. Na wierzch wysyp proszek do pieczenia. Polej go sokiem z cytryny. Powinien się zapienić. Wtedy wlej do miski 1,25 szklanki wody, dodaj 2 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszaj wszystko mikserem. Otrzymasz gęste ciasto, które będzie przylegać do łyżki i nie będzie z niej skapywać. Odstaw je na 15 minut.
W tym czasie połowę truskawek rozgnieć widelcem, dodaj do nich cukier, jogurt i dokładnie ubij trzepaczką lub mikserem. Dodaj drugą połowę pokrojonych owoców, wymieszaj delikatnie. Wstaw sos do lodówki.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej na średnim ogniu. Nabieraj na stołową łyżkę ciasto i drugą łyżką zsuwaj do nagrzanego oleju porcje wielkości orzecha włoskiego. Jednocześnie możesz smażyć od 6 do 8 kulek. Muszą swobodnie pływać po powierzchni oleju. Kulki smaż ok. 8 minut na niezbyt dużym ogniu, równomiernie, ze wszystkich stron, a jeżeli trzeba, przewróć je parę razy.
Trzeba bardzo uważać na ogień, jeżeli będzie za duży, ciasto szybko upiecze się z wierzchu, ale w środku kulki będą surowe. Sprawdź więc pierwszą partię, przepołowiwszy jedną z kulek, i w razie potrzeby zmniejsz ogień.
Usmażone na złotobrązowo kulki odsącz na sitku i przełóż do miski, zalej 3/4 sosu jogurtowego i pozwól kulkom nasiąkać nim przez 15 minut. Podawaj natychmiast, rozłożone do pucharków lub miseczek, polane resztą jogurtowego sosu i przybrane całymi truskawkami.

Wspaniałe jest też malpuri bananowe. Zamiast truskawek trzeba wziąć pięć dojrzałych bananów.


NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI

2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,3 szkl. oleju
1 szkl. śmietany kremówki
4 łyżki cukru
0,5 kg truskawek

Mąkę, mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia wymieszaj mikserem. Otrzymasz rzadkie naleśnikowe ciasto. Kiedy będzie już gładkie, dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj.
Naleśniki smaż na teflonowej patelni bez żadnego tłuszczu. Wylewaj chochelką ciasto na nagrzaną patelnię, rozprowadź dokładnie cieniutką warstwą po całej jej powierzchni i smaż z dwu stron.
Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki, większe sztuki na ćwiartki. Do śmietany dodaj cukier i ubij na sztywno mikserem lub trzepaczką. Na każdym naleśniku układaj pokrojone truskawki i 2 łyżki bitej śmietany. Zawijaj w ruloniki i podawaj jeszcze ciepłe.
Takie naleśniki w moim domu nazywa się królewskimi, są przepyszne. W sezonie truskawkowym jemy je prawie codziennie.


MIZERIA Z TRUSKAWKAMI

2 średnie ogórki szklarniowe
1 szklanka gęstej śmietany
12 sztuk dużych truskawek

Ogórki i truskawki umyj. Ogórki obierz i pokrój w plasterki, tak samo pokrój truskawki. Zalej wszystko śmietaną doprawioną szczyptą soli i cukru do smaku. Wymieszaj. Podawaj do obiadu natychmiast po przyrządzeniu, zanim ogórki puszczą sok.


DŻEM Z TRUSKAWEK I KIWI

Teraz, gdy można kupić pektyny, smażenie konfitur i dżemów jest bardzo proste i szybkie. Trzeba tylko precyzyjnie ważyć owoce i odmierzać dokładnie czas ich gotowania. Po prostu zamiast robić wszystko na oko, użyj zegarka i wagi, a sukces będzie gwarantowany.

75 dag truskawek
25 dag kiwi
1 cytryna
1 opakowanie pektyn "Gelfix 2+1"
55 dag cukru

Umyj owoce i przebierz je, zostawiając tylko dojrzałe i ładne sztuki. Truskawki obierz z szypułek, przekrój na pół. Kiwi obierz ze skórki, pokrój na plasterki, które przekrój na pół. Dopiero teraz odważ dokładnie potrzebne ilości. Cytrynę sparz, obierz cieniutko skórkę.
Do dużego garnka o grubym dnie wsyp owoce, dodaj skórkę cytrynową w całości. Odważ 55 dag cukru, z czego dwie łyżki wymieszaj z pektynami "Gelfix 2+1" i dodaj do owoców w garnku. Dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na ogniu i, cały czas mieszając, doprowadź owoce do wrzenia. Nic przestając mieszać, wsyp cukier i pozwól zawartości garnka ponownie zawrzeć. Od tego czasu trzymaj garnek na ogniu przez 1 minutę z zegarkiem w ręku. Cały czas mieszaj. Zdejmij garnek z ognia, wyjmij skórkę cytrynową, zdejmij białą pianę z powierzchni dżemu (jeżeli jest) i przełóż szybko dżem do wcześniej przygotowanych, czystych i suchych małych słoików. Szczelnie zakręć. Prawda, że to bajecznie proste? A ile satysfakcji z własnych przetworów w zimie.
Dzięki dodaniu owoców kiwi dżem jest odrobinę kwaskowaty, ale nie traci truskawkowego smaku.


MIĘTOWA SAŁATKA OWOCOWA

1 kg truskawek
1 świeży ananas lub 1 puszka ananasów w syropie
1 duży zielony melon
parę listków świeżej mięty

Truskawki umyj, oberwij szypułki. Pokrój na połówki. Melon i ananas obierz ze skórki, pokrój w niedużą kostkę. Jeżeli używasz ananasów z puszki, najlepiej kup już pokrojone i tylko odsącz z syropu. Listki mięty opłucz i porwij na małe kawałki. Wymieszaj pokrojone owoce z listkami mięty w szklanym naczyniu. Podawaj schłodzone.