Bella Italia

Wieczór z włoską kuchnią to dla mnie okazja, by oryginalnie udekorować stół.

Bella Italia


Aby stworzyć odpowiedni nastrój, stół przykrywam obrusem w kolorach flagi włoskiej: czerwonym, białym i zielonym. Zamiast bukietu kwiatów ustawiam wiązkę spaghetti, przewiązaną trójkolorową wstążką, obok stawiam butelkę z oliwą z oliwek. Na obrusie między naczyniami rozrzucam kolorowy makaron i małe koktajlowe pomidory. Trójkolorowe serwetki ozdabiam świeżymi gałązkami bazylii, czerwonymi i zielonymi papryczkami.


Przepisy na sześć osób

SAŁATKA

1 główka sałaty zielonej
1 główka sałaty czerwonej
1 szkl. kiełków słonecznika
3 pomidory
1/2 szkl. zielonych oliwek
l/2 szkl. czarnych oliwek
1 szkl. kukurydzy
4 łyżki ziaren słonecznika
1 papryka zielona
70 dag wędzonego żółtego sera
4 lyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
garść świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek)

Sałaty i zioła umyj, osusz, liście porwij na kawałki. Umyj pomidory i paprykę. Paprykę pokrój w paseczki, pomidory w ósemki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor. Zielone oliwki pokrój w plasterki, czarne zostaw w całości. Ser pokrój w małą kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce tuż przed podaniem.


PIZZETTE, CZYLI MALUTKIE PIZZE

10 g drożdży
1 szklanka mąki pszenno-razowej
1-1,5 szklanki białej mąki
6 łyżek oliwy z oliwek
3 duże pomidory
3 łyżki suszonego oregano
1 słoiczek (200 g) przecieru pomidorowego
1 łyżka śmietany
3/4 szklanki oliwek
ew. garść liści świeżego oregano
40 dag tłustego żółtego sera
7 łyżeczka masła

W 1 szklance ciepłej, ale nie gorącej wody rozpuść drożdże, dodaj mąkę razową i odstaw miskę w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie sparz pomidory, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej połowę oliwy, dodaj do niej pomidory, połowę pokrojonych drobno oliwek i 1 łyżkę oregano. Gotuj pomidory do momentu uzyskania jednolitej pasty. Dodaj przecier pomidorowy, śmietanę, szczyptę cukru, 1 łyżeczkę soli i zagotuj jeszcze raz. Sos powinien być dość gęsty. Jeżeli jest zbyt rzadki, gotuj go na średnim ogniu przez następnych 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Pozostałe oliwki pokrój w krążki, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a liście oregano, jeśli je masz, umyj i osusz.
Teraz wróć do ciasta. Po 15 minutach powinno ono urosnąć w misce. Dodaj do niego płaską łyżkę soli, resztę mąki i zagnieć. Pod koniec zagniatania dodaj resztę oliwy, ułatwi ci to uzyskanie właściwej konsystencji ciasta. Ciasto na pizzette powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk. Po podsypaniu mąką powinno dać się swobodnie wałkować.
Podziel go na 8 równych części, z każdej wywałkuj placek o średnicy 10-12 cm. Placki układaj na w wysmarowanej masłem blaszce do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 10 minut. Powinny być leciutko złote.
Kiedy upieczesz już wszystkie placki, odwróć je i na każdy wylej łyżek sosu, na sosie ułóż równo ser, a na nim parę krążków oliwek i listki oregano. Wszystko posyp szczodrze suszonym oregano i zapiekaj jeszcze 10-15 minut. Pizzette są gotowe, kiedy na powierzchni sera pojawiają się bąbelki. Podawaj na gorąco.

Mąkę pszenno-razową możesz zastąpić otrębami pszennymi wymieszanymi z białą mąką w proporcjach 1:1.


SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM

2 szkl. soku pomidorowego
1 słoiczek (200 g) przecieru pomidorowego
1 łyżka oregano
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1/4 szkl. śmietany
1/2 szkl. zielonych oliwek
2 łyżki masła
15 dag tartego parmezanu (lub żółtego sera)
70 dag spaghetti

Rozpuść masło w garnku o grubym dnie i wrzuć pokrojone oliwki. Smaż je przez 3 minuty, zalej sokiem pomidorowym wymieszanym z przecierem. Dodaj połowę oliwy, śmietanę, oregano, 2 płaskie łyżeczki soli, szczyptę cukru i raz zagotuj. W osobnym garnku zagotuj 2 litry wody, wsyp 1 łyżkę soli i włóż makaron. Spaghetti gotuje się z reguły 10-12 minut, ale sprawdź to na opakowaniu. Po odcedzeniu makaron wymieszaj z resztą oliwy. Podawaj polany sosem i posypany parmezanem.


CALZONE

NA CIASTO:
10 g drożdży
1 szklanka pszenno-razowej mąki
1-1,5 szklanki białej mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
NA FARSZ:
2 duże pomidory
1 zielona papryka
1/2 szkl. czarnych oliwek
1 szklanka serka wiejskiego
1/2 szkl. tartego parmezanu
1 łyżka masła
1/3 szkl. tartego żółtego sera
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 l oleju słonecznikowego do smażenia

Zrób drożdżowe miękkie ciasto dokładnie tak samo jak w przepisie na pizzette. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki. Tak samo - umytą paprykę i oliwki. Na dużej patelni rozgrzej masło i wsyp pokrojone warzywa. Smaż je co najmniej 10 minut, aż pomidory się rozgotują i odparuje większość soku. Powinieneś otrzymać dość gęsty sos. Dodaj do niego odcedzony ze śmietanki serek wiejski, 1 łyżeczkę soli oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
Z ciasta, podsypując je odrobiną mąki, wywałkuj 10 cienkich placków o średnicy około 10-12 cm. Na każdy nałóż dużą łyżkę farszu, zlep jak pierogi. Smaż w rozgrzanym oleju z obu stron, najlepiej pojedynczo, około 7-9 minut. Gotowe calzone powinny być złotobrązowego koloru. Można podawać je zarówno na gorąco, jak i na zimno.