Słodkie życzenia

Co roku zamiast bożonarodzeniowych kartek wysyłam znajomym pięknie udekorowane i zapakowane ciasteczka.


Wszystkie ciasteczka z dzisiejszych przepisów nadają się do przechowywania przez ponad dziesięć dni. Zapakować możesz je w kartonowe pudełka wyłożone pergaminem lub torebki z ozdobnego celofanu, które z powodzeniem możesz zrobić z przezroczystej folii do pakowania kwiatów dostępnej w każdej kwiaciarni. Na ciastkach polewą czekoladową możesz napisać imiona znajomych lub życzenia dla nich. Możesz też ciasteczka zaopatrzyć w złote sznureczki i powiesić na choince.

Z każdego przepisu otrzymamy około czterech tuzinów ciasteczek.

ŚNIEŻNE KULE

2 szkl. mąki
1 szkl. posiekanych różnych orzechów
1 cukier waniliowy
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła
3/4 szkl. cukru pudru

Miękkie masło utrzyj w misce na pulchną masę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj orzechy i mąkę. Zagnieć dość zwarte ciasto. Podziel je na 3 równe części, każdą część na 12 kawałków, z których ulep kulki.
Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
Układaj kulki na suchej blaszce do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach (ponieważ rosną) i piecz partiami 15-20 minut. Gotowe ciasteczka powinny być złotego koloru. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika obsyp je dokładnie cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) i dopiero po kilku minutach zdejmij z blachy.


PIASKOWE CHOINKI

NA CIASTO:
1 kostka masła
180 g drobnego cukru
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka słodkiej śmietanki
około 400 g mąki
DO DEKORACJI:
polewa czekoladowa
50 g cukru pudru
zielony barwnik spożywczy

Te ciasteczka wymagają trochę pracy, ale zapewniam, że są tego warte. Po prostu rozpływają się w ustach.
W rondelku rozgrzej masło i lekko je podsmaż, tak aby troszeczkę zbrązowiało. Zdejmij z ognia, a gdy przestygnie, wstaw na godzinę do lodówki. Następnie przełóż do miski i utrzyj, dodając stopniowo 150 g cukru, cukier puder, cukier waniliowy, śmietankę i szczyptę soli. Powinieneś otrzymać pulchną masę. Po trochu dodawaj do niej mąkę i zagniataj, aż przestanie się kleić do rąk. Uformuj 3 wałki, każdy zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na następną godzinę.
Wyjmij wałki, obtocz w reszcie cukru i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na grubość 1 cm. Z ciasta wytnij foremkami lub nożem choinki i przełóż je ostrożnie, na szerokim nożu, na blaszkę do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 185 st. C. Piecz ciastka ok. 15 minut na złoty kolor. W osobnej miseczce utrzyj cukier puder z 1 łyżką wody i paroma kroplami zielonego barwnika. Otrzymany w ten sposób lukier włóż do foliowego woreczka z uciętym rogiem i pokryj nim choinki.
Przygotuj polewę czekoladową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zrób nią kropeczki na choinkach - będą wyglądały jak bombki.
Zamiast barwnika możesz użyć soku wyciśniętego z liści szpinaku. Z tego ciasta możesz też wycinać inne kształty, np. serduszka czy kwiatki.


CIASTECZKA POMARAŃCZOWE

1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki
1 pomarańcza
polewy do ciast z białej i ciemnej czekolady

Pomarańczę sparz i obetrzyj skórkę. Cukier, cukier waniliowy, miękkie masło, proszek do pieczenia i jogurt wymieszaj ręką w misce na jednolitą masę. Dodaj skórkę z pomarańczy, mąkę i zagnieć ciasto. Odrywaj z niego małe kawałki i lep z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczaj między dłońmi na talarek o średnicy nie większej niż 5 cm i układaj na suchej blasze do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasteczka piecz ok. 15 minut na złoty kolor.
Ciasteczka pomarańczowe można pięknie udekorować polewami czekoladowymi (przyrządzonymi zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Możesz je pokryć białą polewą i czarną, wypisać imiona lub życzenia. Możesz namalować na ciasteczkach choinkę, gwiazdki śniegowe lub fantazyjne wzorki.


PIERNICZKI

1/2 szkl. cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/3 kostki masła
1/2 szkl. mleka
1 czubata łyżka przyprawy do pierników
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
2 szkl. mąki

W rondelku roztop masło i dodaj do niego cukier. Cały czas mieszając, na małym ogniu doprowadź cukier do skarmelizowania, tzn. do momentu, kiedy połączy się z masłem w jednolitą masę o brązowym kolorze i miłym karmelowym zapachu. Uważaj, aby karmelu nie przypalić (zaczyna wtedy dymić!), bo będzie bardzo gorzki.
Nie zdejmując garnka z ognia, dodawaj stopniowo mleko i gotuj, aż karmel całkowicie się z nim połączy. Wtedy wyłącz ogień, dodaj miód, powidła i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy masa w garnku osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników i tyle mąki, aby zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Zagniatanie nie powinno zająć ci więcej niż 5 minut. Ciasto podziel na 4 równe części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na placki grubości 1 cm (ciasto, którego nie wałkujesz, trzymaj pod miską, aby nie wyschło).
Z placków foremkami lub nożem wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie (np. gwiazdki, serduszka lub Mikołaje) i przekładaj na wysmarowaną masłem blaszkę.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Pierniczki piecz partiami ok. 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami soku z cytryny na gęsty lukier, przełóż go do rożka z pergaminu lub foliowego woreczka z uciętym rogiem. Dekoruj lukrem brzegi wystudzonych pierniczków.
Pierniczki są najlepsze po dwóch dniach przechowywania w szczelnych pojemnikach.