Korzeń imbiru

Ta mało znana i doceniana u nas przyprawa ma wyjątkowe właściwości lecznicze i smakowe.


Imbir można kupić w postaci soczystych kłączy. Najlepsze są części najmłodsze, o najjaśniejszej barwie na czubku kłącza. Mają najwięcej soku i nie są tak włókniste jak pozostałe. Przed użyciem kłącze należy dokładnie umyć i obrać.
Imbir jest niezrównanym lekarstwem na bóle brzucha i kolki. Wywar z imbiru pomaga na zimowe przeziębienia, a jego żucie likwiduje objawy choroby lokomocyjnej.
Sproszkowany imbir nie może być substytutem świeżego, ma dużo ostrzejszy smak i zapach.

Przepisy na cztery osoby

SAŁATKA W SOSIE IMBIROWO-MAJONEZOWYM

5 ziemniaków
3 plastry ananasa z puszki
1 mała kiść winogron (20 dag)
1 duże jabłko
1 szklanka kukurydzy z puszki
SOS:
3/4 szklanki skondensowanego niesłodzonego mleka
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka miodu
szczypta pieprzu i słodkiej papryki
sok z 1 malej cytryny
1 czubata łyżeczka startego imbiru

Ziemniaki ugotuj w łupinkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Każdy z plastrów ananasa pokrój na 12 części. Winogrona podziel na połówki i wypestkuj. Tak przygotowane owoce i warzywa wymieszaj w dużej misce z kukurydzą.
Wszystkie składniki na sos powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmij je więc zawczasu z lodówki.
Mikserem wymieszaj w wysokim naczyniu mleko i olej, dodaj przyprawy, miód, 1 łyżeczkę soli oraz starty na drobnej tarce imbir. Cały czas mieszając, jednym ruchem wlej do sosu sok z cytryny. Sos powinien natychmiast zgęstnieć do konsystencji majonezu, po tym już go nie miksuj.
Wszystkie warzywa i owoce wymieszaj dokładnie z sosem imbirowo-majonezowym i podawaj najwcześniej po dwóch godzinach. Sałatka potrzebuje czasu, aby "się przegryźć".


WARZYWA PO INDYJSKU

1 mała cukinia
1 duża marchewka
2 ziemniaki
1/2 małego kalafiora
1/3 brokuła
2 łyżki masła
1 czubata łyżka startego imbiru
1/2 małej papryczki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka gęstej śmietany

Warzywa dokładnie umyj. Ziemniaki, marchew i cukinię obierz. Do obierania cukini użyj obieraczki do warzyw i zrób to jak najcieniej. Kalafior i brokuła podziel na małe różyczki. Marchewkę pokrój w cieniutkie 3-4-centymetrowe słupki, a ziemniaki i cukinię w 1,5-centymetrową kostkę.
Chili dokładnie umyj, rozkrój i wybierz pestki. Pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę. Najlepiej rób to w gumowych rękawiczkach, gdyż pozostały na rękach sok może piec, szczególnie drobne rany, nie możesz też dopuścić, aby dostał się do oczu. Imbir zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Postaraj się jak najbardziej rozdrobnić włókniste części.
Do tej potrawy idealny jest wok ze szczelną przykrywką. Jeżeli go nie masz, możesz użyć wysokiej patelni z grubym dnem i pokrywką.
Na średnim ogniu rozgrzej w woku masło, wsyp do niego imbir i chili, smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj wszystkie pokrojone warzywa, oprócz brokułów, i dokładnie mieszając, smaż przez następną minutę.
Zalej warzywa 1/2 szklanki wody, posyp kurkumą, wymieszaj, szczelnie przykryj i gotuj 5 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy warzywa nie przyklejają się do dna i w razie potrzeby dodaj wody.
Wrzuć do woka różyczki brokuła, przykryj i gotuj 4-6 minut.
Kiedy wszystkie warzywa będą już ugotowane, ale jędrne (nie mogą się rozgotować!), zgaś ogień, dodaj do warzyw śmietanę i sól do smaku. Delikatnie wymieszaj.
Warzywa po indyjsku podawaj na ciepło z ryżem lub pieczywem.


IMBIROWA HERBATA

100 g imbiru
1/2 szklanki brązowego cukru
sok z 1 cytryny
parę plasterków cytryny

Imbir umyj dokładnie i pokrój w cieniutkie plasterki. Zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj cukier i gotuj 2 minuty na dużym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj wywar i gotuj 20 minut. Przecedź i dolej sok z cytryny. Podawaj z cienkimi plasterkami cytryny, w filiżankach.

Przepis na tę herbatę pochodzi z Filipin. Jest naturalnym lekarstwem na kaszel, katar i bóle gardła. Jeżeli nie masz brązowego cukru, zastąp go miodem, który dodaj do wywaru dopiero po gotowaniu.


ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ IMBIROWY

Garść świeżych liści mięty
1 łyżka startego imbiru
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki miodu
3 szklanki soku z pomarańczy
3 szklanki pokruszonego lodu

Imbir i umyte liście mięty zmiksuj, najlepiej w blenderze. Otrzymaną pastę zalej 2 szklankami wrzątku, przykryj i pozostaw na pół godziny do zaparzenia. Następnie przelej przez gazę lub bawełnianą ściereczkę.
Do wywaru dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Odstaw i poczekaj, aż ostygnie. Dopiero teraz połącz wywar z lodem i sokami.
Do napoju najlepiej użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Jeżeli nie masz pod ręką pomarańczy, dodaj soku z kartonu.
Orzeźwiający napój imbirowy podawaj w schłodzonych szklankach, udekorowanych plasterkami pomarań-czy.