Wigilia w Dowgiałłach

Moja najukochańsza babcia Irenka pochodzi z malutkiej wsi Dowgiałły na Białorusi. W roku 1956 wraz z mężem i trójką dzieci przesiedliła się na ziemie odzyskane. I choć minęło już tyle lat, co roku w wigilijny wieczór jemy potrawy, jakie podawano w rodzinnym domu babci, w Dowgiałłach.


Przepisy na cztery-sześć osób

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

po 5 kawałków:
suszonych jabłek,
gruszek i śliwek
100 g suszonych prawdziwków
1 średni seler
2 marchewki
2 pietruszki
2 łyżki oleju
1 cytryna
1 łyżka miodu
2-3 liście laurowe
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

Warzywa obierz. Pokrój marchewki i pietruszki wzdłuż na pół, seler na ósemki. Zalej 3 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem 15 minut. W tym czasie zalej grzyby wrzątkiem na 3 minuty, odcedź i dokładnie umyj. Dodaj je do gotujących się warzyw. Dolej oleju. Gotuj zupę na średnim ogniu, zbierając powstałe na powierzchni szumowiny. W miarę potrzeby, uzupełniaj wodą. Po pół godzinie dodaj cieniutko obraną skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny i połowę wyciśniętego z niej soku. Gotuj zupę jeszcze co najmniej 15 minut. Po zdjęciu z ognia, dodaj miód i resztę soku z cytryny. Dopraw solą.
Zupa powinna postać parę godzin, zanim ją podasz. Przed podaniem wystarczy ją podgrzać, nie trzeba jeszcze raz zagotowywać.


SMAŻONE USZKA

CIASTO:
1 łyżka drożdży
2 szkl. mąki
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
FARSZ:
50 g suszonych prawdziwków
200 g pieczarek
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka gęstej śmietany
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 l oleju do smażenia

Suszone grzyby przelej wrzątkiem, umyj, zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut. Odcedź.
Pieczarki umyj, pokrój w grube plastry i smaż z prawdziwkami i przyprawami na patelni na maśle ok. 15 minut. Na koniec dodaj śmietanę, płaską łyżeczkę soli, wymieszaj i ostudź. Przekręć wszystko dwa razy przez maszynkę.
W misce rozpuść drożdże w 3/4 szklanki ciepłej wody. Dodaj 1 szklankę mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy masa w misce dwukrotnie powiększy swoją objętość, dodaj pozostałą mąkę, 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju i zagnieć dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Z wyrośniętego ciasta wałkuj placki o grubości 1 cm i szklanką wycinaj z nich krążki. Na każdy krążek nałóż łyżkę grzybowego farszu. Zlepiaj je jak pierogi. Musisz to robić bardzo dokładnie, aby w czasie smażenia farsz nie wyciekał.
W rondlu rozgrzej olej do smażenia, ale ostrożnie, żeby temperatura nie była zbyt wysoka. Wkładaj po kilka uszek i smaż je z obu stron, 10-15 minut. Gotowe powinny być brązowe (jak pączki).
Możesz je podawać na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakują w wigilijny wieczór podane z zupą grzybową.


BLINY

2,5 szkl. mąki
5 średnich ziemniaków
1 łyżka drożdży
4 łyżki masła
1 szkl. oleju do smażenia

W misce w 1,5 szklanki ciepłej wody rozpuść drożdże. Dodaj 1 szklankę mąki, dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie obierz i utrzyj ziemniaki.
Po 15 minutach, gdy ciasto w misce urośnie, dodaj do niego utarte ziemniaki, resztę mąki i 1 łyżkę soli. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na następne 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlej tyle oleju, aby zakrył całe dno. Wymieszaj ciasto, dużą chochelką nakładaj na patelnię i rozprowadzaj równomiernie po całej jej powierzchni. Bliny smaż na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Jeszcze ciepłe smaruj obficie masłem.

Możesz je także podać na kolację w powszedni dzień, najlepiej ze szklanką kwaśnego mleka.


ŚLAZYKI

CIASTO:
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka drożdży
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki masła
1,5 szkl. mąki
SYROP:
1,5 szkl. maku
5 łyżek cukru
5 łyżek miodu

Mak zalej wrzątkiem, przecedź przez sitko, zalej 2 szklankami wody i gotuj 20 minut. Odlej wodę, ostudź mak i zmiel go trzykrotnie w maszynce do mielenia.
W garnku zagotuj 2 litry wody z cukrem i miodem, dodaj mak i pogotuj jeszcze 10 minut. Odstaw do ostudzenia.
Mleko zagotuj, ostudź do temperatury pokojowej, rozpuść w nim drożdże i cukier. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie roztop masło i ostudź. Kiedy drożdże w misce zaczną rosnąć i pienić się, dodaj resztę mąki i zagnieć dość zwarte ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj stopione masło i wgnieć je dokładnie.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
Ciasto podziel na 5 części, z każdej utocz wałek o średnicy 2 cm. Każdy wałek podziel nożem na 2-centymetrowe kawałki.
Kawałki ciasta układaj na wysmarowanej masłem formie. Piecz je około 12 minut, na złoto.
Gdy ciastka przestygną, przełóż je do miski i zalej syropem makowym na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie można je wyjmować z syropu i jeść. Te, których nie zjemy od razu, przechowujemy w syropie.