Pączki

Sekretem udanych pączków jest dobrze wyrośnięte ciasto. Ich kształt, smak i dodatki zależą od twojej fantazji.


CIASTO NA PĄCZKI

2,5-3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka drożdży
1 cytryna
1 cukier waniliowy
1 l oleju do smażenia

Rozpuść drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodaj pół szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodaj do niej tyle mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej i wgnieć go dokładnie w ciasto. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 minutach, jest gotowe do wałkowania.

SMAŻENIE PĄCZKÓW
Wlej olej do rondla i postaw go na małym ogniu. Ważne jest, aby pączki smażyły się w niezbyt gorącym oleju. Możesz sprawdzić, czy temperatura jest właściwa, wrzucając do oleju niewielki kawałek surowego ciasta. Nie powinien zaskwierczeć ani za szybko się zarumienić, tylko łagodnie wypłynąć na powierzchnię.
Jeżeli w czasie smażenia olej za bardzo się rozgrzeje, zdejmij rondel z ognia i dopiero po paru minutach wrzuć następną partię pączków. Smaż pączki po parę sztuk, 12-15 minut każdą porcję.
Gotowe pączki powinny być złotobrązowe.

KLASYCZNE PĄCZKI BABUNI

ciasto na pączki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szkl. powideł różanych lub śliwkowych

Ciasto podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu. Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach ponakładaj niewielką ilość powideł (1 czubata łyżeczka). Ostrożnie nakryj je dwoma pozostałymi plackami. Teraz szklanką wycinaj z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się w nich po-środku. Jeżeli będziesz mocno naciskać szklanką, pączki powinny być dobrze zlepione na brzegach. Jednak radzę sprawdzić każdy pączek i jeżeli to konieczne, skleić staranniej.
Z pozostałych skrawków ciasta ulep kulkę, zagnieć i rozwałkuj, od nowa powtarzając całą procedurę.
Pączki układaj na posmarowanej olejem stolnicy i pozwól im urosnąć przez 10 minut, zanim je zaczniesz smażyć.
Gdy usmażone pączki przestygną, posyp je obficie cukrem pudrem.


PĄCZKI CYNAMONOWE

ciasto na pączki
3/4 szklanki rodzynek
1 łyżka cynamonu
1/2 szklanki cukru pudru

Rodzynki zalej na kilka minut wrzątkiem, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz. Wymieszaj z połową cynamonu. Dodaj do ciasta podstawowego wraz z mąką i zagnieć.
Z ciasta rozwałkuj placki o grubości 1,5 cm, szklanką wytnij z nich krążki, układaj na posmarowanej olejem stolnicy. Pozostaw je tam przez 15 minut, aby wyrosły. Usmaż.
Cukier puder wymieszaj z pozostałym cynamonem i 2 - 3 łyżkami przegotowanej zimnej wody i utrzyj dokładnie drewnianą łyżką na lukier. Posmaruj nim przestudzone pączki. Pączki można jeść, kiedy lukier zastygnie.


RÓŻOWE OPONKI

ciasto na pączki
1 szklanka cukru pudru
1 mały burak
kilka kropli olejku waniliowego

Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5-2 cm, szklanką wykrawaj z niego krążki. W każdym krążku na środku zrób dziurkę umaczanym w oleju trzonkiem drewnianej łyżki. Pozwól oponkom rosnąć przez 10 minut.
W tym czasie obierz burak, zetrzyj na drobnej tarce i przez drobne sitko lub gazę wyciśnij z niego sok.
Do cukru pudru dodaj olejek waniliowy, 1 łyżkę soku z buraka i tyle wody, aby utrzeć dość gęsty lukier. Usmaż oponki. Gdy przestygną, posmaruj obficie lukrem.


PISTACJOWE KWADRATY

ciasto na pączki
1/2 szklanki orzeszków pistacjowych (obranych, niesłonych)
1 opakowanie czekoladowej polewy do ciast

Pistacje drobno posiekaj. Połowę dodaj do ciasta podczas zagniatania. Z ciasta rozwałkuj 2 placki o grubości 1 cm. Pokrój je na kwadraty o boku 2 cm. Kwadraty nie muszą rosnąć, możesz je od razu wrzucać do oleju. Ponieważ są mniejsze niż pączki, smaż je dużo krócej, 5 - 6 minut. Usmażone i ostudzone pączki udekoruj polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, i posyp resztą pistacji.


PĄCZKI NA SŁONO Z KMINKIEM

ciasto na pączki bez cukru,
cukru waniliowego i skórki cytrynowej
2 lyżki kminku

Do ciasta wraz z mąką dodaj kminek i łyżeczkę soli.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm i nożem wycinaj romby lub trójkąty o boku nie większym niż 3 cm. Smaż je 6 - 8 minut (nie muszą przedtem rosnąć).
Słone pączki z kminkiem są wspaniałym dodatkiem do zup, szczególnie do barszczu.