Moc ziarenek

Małe, łuskane ziarenka słonecznika to źródło wielu witamin i mikroelementów. Uprażone na suchej patelni są wspaniałym przysmakiem. Można je jeść same, posypywać nimi kanapki czy ziemniaki (zamiast koperku) albo dodawać do różnych potraw.


SŁONECZNIKOWA SAŁATKA

1/4 szkl. ziaren słonecznika
1 opak. (100 g) kiełków słonecznika
2 kiszone ogórki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 cytryna

Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, cały czas mieszając, do złotego koloru. Odstaw, żeby przestygły. Kiełki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz, układając na bawełnianej ściereczce lub papierowym ręczniku. Kukurydzę odsącz z zalewy, ogórki pokrój w dużą kostkę.
Wyciśnij sok z cytryny i 2 łyżeczki soku wymieszaj z olejem, ziołami i połową łyżeczki soli.
Teraz wymieszaj wszystkie składniki i podawaj jak najszybciej jako dodatek do obiadu lub danie główne na kolację.

Kiełki słonecznika można wyhodować samemu. Wystarczy kupić w sklepie ogrodniczym nasiona słonecznika i rozsypać je na tacy wyłożonej zmoczoną bawełnianą watą. Codziennie trzeba uzupełniać wodę. Po kilku dniach ziarenka zaczną pękać i kiełkować. Kiełki są gotowe, kiedy na centymetrowej łodyżce pojawią się pierwsze dwa listki. Wtedy można ściąć kiełki nożyczkami i dodawać do sałatek.
 

SŁONECZNIKOWE PLACKI

100 g ziaren słonecznika
100 g czarnych oliwek (1 mały słoiczek)
20 g drożdży
2 szkl. mąki
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżka maku
1/4 kostki masła

W dużej misce rozpuść drożdże w 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody. Dodaj 4 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
W międzyczasie odsyp 2 czubate łyżki ziaren słonecznika, a resztę upraż na suchej patelni do złotego koloru. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do ostygnięcia.
1 łyżką masła wysmaruj dużą blaszkę do pieczenia. Oliwki pokrój wzdłuż na pół.
Po 15 minutach zaczyn w misce powinien znacznie urosnąć. Dodaj do niego uprażone ziarna, oliwki, śmietanę (zostawiając 2 łyżki do posmarowania placków), 1 łyżeczkę soli i resztę mąki. Zagnieć elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania, które powinno trwać nie mniej niż 5 minut, wgnieć w ciasto roztopione masło, dolewając je stopniowo. Gotowe ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Powinno dwukrotnie powiększyć objętość. Następnie pokrój ciasto nożem na 16 równych części (najwygodniej jest pokroić ciasto na 4 równe części i każdą z nich znowu na 4). Z każdej części ulep kulkę i spłaszcz ją dłonią tak, aby uzyskać placek o grubości 2 cm.
Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
Ułóż placki na blaszce, każdy posmaruj kwaśną śmietaną i posyp ziarnami słonecznika i makiem. Wstaw na środkowy poziom piekarnika na 20 minut. Upieczone powinny być złotego koloru.
Słonecznikowe placki podawaj na śniadanie z ziołowym masłem i twarożkiem. Wspaniale smakują z zupami i sałatkami ze świeżych warzyw.


BROKUŁY W SŁONECZNIKOWYM SOSIE

1/2 szkl. ziaren słonecznika
1 łyżka masła
2 brokuły
1 pęczek koperku
3/4 szkl. kwaśnej śmietany

Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Połowę zmiel w elektrycznym młynku na proszek. Brokuły umyj dokładnie i pokrój na niewielkie różyczki. Ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Powinny być jędrne. Na parze brokuły gotują się bardzo szybko, nie dłużej niż 6 - 8 minut.
Na patelni rozpuść masło, a kiedy się zrumieni, dodaj zmielone ziarna. Wymieszaj dokładnie, zalej śmietaną i pogotuj jeszcze chwileczkę. Uważaj, żeby śmietana się nie zwarzyła. Tak przygotowanym sosem polej gorące brokuły i posyp je całymi ziarnami i posiekanym koperkiem.
Brokuły w słonecznikowym sosie podawaj na obiad z surówką, ziemniakami lub ryżem.


SŁONECZNIKOWE CIASTECZKA

1 i 1/3 szkl. mąki
1 szkl. płatków owsianych
1 kostka miękkiego masła
1 szkl. cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl. ziaren słonecznika
1 łyżeczka sody

Ziarna upraż na suchej patelni do jasnozłotego koloru.
Masło wymieszaj w misce na pulchną masę z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Najlepiej zrobić to mikserem.
Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Wsyp mąkę i teraz już ręką zagnieć ciasto. Powinno być dość miękkie, tłuste, ale nie powinno kleić się do rąk.
Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
Z ciasta lep kulki o średnicy 3 - 4 cm, spłaszczaj je pomiędzy dłońmi i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce do pieczenia. Słonecznikowe ciasteczka piecz partiami po 15 minut. Gotowe są złotego koloru.
Jeżeli będziesz przechowywać je w metalowych puszkach, będą świeże nawet przez tydzień.