Czas słodyczy

Dzisiaj słodycze na przyjęcia i proszone podwieczorki. Są proste do wykonania, a smakują i wyglądają wykwintnie. By nie były tylko pustymi kaloriami, dużo w nich zdrowych składników: miód, suszone owoce i orzechy.


GOPINATH

1/2 kostki masła
3/4 szkl. śmietanki kremówki
3/4 szkl. orzechów laskowych
4 łyżki carobu*
1 łyżka cukru waniliowego
3/4 szkl. cukru pudru
1 i 1/3 szkl. mleka w proszku
1 opakowanie polewy do ciast o smaku białej czekolady

Śmietanka powinna być schłodzona w lodówce.
Piekarnik nagrzej do 150 st. C.
Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Orzechy wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Po 10 -15 minutach skórka na orzechach zacznie pękać, a orzechy nabiorą złotego koloru. Wtedy je wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Najłatwiej to zrobisz, biorąc po kilkanaście orzechów w dłonie i pocierając je o siebie. Skórka powinna sama odchodzić. Śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubij mikserem. Kiedy będzie już prawie sztywna, dodawaj powoli ostudzone masło, mleko w proszku i carob. Cały czas miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wsyp orzechy i wymieszaj wszystko jeszcze raz, tym razem już łyżką.
Blaszkę do ciasta lub tacę o wymiarach 25x25 cm wyłóż pergaminem. Polewę do ciast przygotuj według przepisu na opakowaniu i wylej nią całe dno blaszki. Poczekaj, aż zastygnie i stwardnieje. Im będzie twardsza, tym łatwiej będzie kroić gopinatha.
Na polewie rozsmaruj carobową masę z orzechami.
Wstaw blaszkę do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie możesz kroić gopinatha w nieduże kwadraty lub romby.


*) - Carob jest zdrowszym substytutem kakao. Wyrabia się go ze strąków i nasion drzewa chleba świętojańskiego, można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz też zastąpić carob kakao.

SEZAMOWE KULECZKI

4 łyżki tahini, czyli pasty sezamowej
1/2 kostki masla
1/3 szkl. cukru pudru
1 szkl. mleka w proszku

W misce połącz miękkie masło z tahini, najlepiej mikserem. Dodaj cukier puder i mleko w proszku. Połącz wszystkie składniki, zagniatając ręką. Z powstałego miękkiego ciasta lep kulki o średnicy 3 cm. Wstaw je na pół godziny do lodówki.
Sezamowe kulki możesz obtoczyć w ziarenkach sezamu, uprażonych na złoto na suchej patelni.

Pastę sezamową można kupić w sklepach ze zdrową lub orientalną żywnością.


DAKTYLOWE TALARKI

200 g suszonych daktyli
2 łyżki płatków migdałowych
5 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżeczka miodu

Usuń pestki z daktyli.
Na patelni, najlepiej teflonowej, upraż płatki migdałowe do lekko złotego koloru. Dodaj daktyle. Smaż 3 minuty. Wyłącz ogień i drewnianą gałką lub łyżką rozetrzyj wszystko na jednolitą masę. Nie powinno być to trudne, ponieważ pod wpływem temperatury daktyle bardzo miękną. Dodaj miód, wymieszaj.
Lep z masy kulki o średnicy 3 cm i spłaszczaj je pomiędzy dłońmi. Talarki obtaczaj w wiórkach kokosowych.


KOKOSOWE SZALEŃSTWO

1,5 szkl. płatków owsianych
3 łyżki masła
1/2 szkl. miodu
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka śmietanki
50 g gorzkiej czekolady

Płatki upraż na maśle na złoto, najlepiej w rondlu o podwójnym dnie lub na teflonowej patelni. Cały czas je mieszaj, aby się nie przypaliły. Pokrój czekoladę na malutkie kawałeczki i włóż do miski. Umieść ją na garnku z gotującą się wodą. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij miskę z garnka. Do czekolady dodaj śmietankę, miód, wiórki kokosowe, a po ostudzeniu również płatki i dokładnie wymieszaj.
Ulep z masy nieduże kulki o średnicy 2 - 4 cm. Kiedy zastygną, poczekaj jeszcze co najmniej godzinę, zanim je podasz.


POMARAŃCZOWE PRALINKI

200 g białej czekolady
160 g masła
200 g cukru pudru
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Czekoladę pokrusz do miski, którą umieść na garnku z gotującą się wodą. Kiedy cała czekolada się stopi, wyłącz ogień, ale nie zdejmuj miski z garnka. Od czasu do czasu mieszaj czekoladę, aby nie zastygła na powierzchni.
Gdy woda w garnku zrobi się letnia, dodaj do czekolady posiekane miękkie masło, cukier puder i skórkę otartą z pomarańczy. Miksuj masę w letniej kąpieli, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Masę włóż do szprycy do dekoracji tortów i wyciskaj z niej fantazyjne kształty na tacę lub do ozdobnych papilotów cukierniczych (dostaniesz je w supermarketach).
Posyp słodycze skórką pomarańczową. Włóż do lodówki. Wyjmij pół godziny przed podaniem.

Słodycze możesz ozdabiać roztopioną czekoladą białą lub czarną, wiórkami kokosowymi, marcepanowymi różami, kandyzowanymi lub suszonymi owocami, posiekanymi lub całymi owocami.