Wegańskie przysmaki

Weganie to ortodoksyjni wegetarianie: nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, nabiał zastępują produktami z soi, takimi jak tofu czy mleko i jogurty sojowe. Dziś przepisy również dla nich.


RYŻ KOKOSOWO-CYTRYNOWY

2 szkl. ryżu długoziarnistego
3 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki wiórków kokosowych
2 cytryny
szczypta cynamonu

Z jednej cytryny wyciśnij sok, drugą pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj 4 szklanki wody, dodaj 2 płaskie łyżeczki soli i sok z cytryny. W rondlu o podwójnym dnie rozgrzej olej, dodaj szczyptę cynamonu i wiórki kokosowe. Smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając.
Wsyp ryż i praż dalej, cały czas mieszając, około 4 minut, aż stanie się szklisty. Następnie zalej go wodą z solą i sokiem cytrynowym.
Przykryj rondel. Gotuj ryż na dużym ogniu, aż zawrze. Wtedy zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na nim rondel do czasu, aż ryż wchłonie całą wodę, czyli 15-20 minut.
Ryż przyrządzony w ten sposób jest sypki, nierozgotowany. Jest świetny na gorąco, np. z cieciorką z brokułami w pomidorach, i na zimno, w sałatce, wymieszany z warzywami.
Do takiej sałatki z ryżu kokosowo-cytrynowego doskonale pasuje kukurydza, zielony groszek, pokrojone w kostkę papryka i kiszony ogórek.
Każdą porcję ryżu, czy to na gorąco, czy na zimno, udekoruj plasterkami cytryny.


CIECIORKA Z BROKUŁAMI W POMIDORACH

1 szkl. cieciorki, czyli grochu włoskiego
5 dużych pomidorów
2 brokuły
3 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżych liści oregano i bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu

Cieciorkę namocz na noc w 2 litrach zimnej wody. Odcedź, opłucz, zalej ponownie 2 litrami wody i gotuj do miękkości. Cały czas uzupełniaj wodę. Będzie to trwało około godziny. Aby sprawdzić, czy cieciorka jest ugotowana, wyciągnij jedno ziarenko i zmiażdż je między palcami. Powinno być w środku miękkie.
Gdy cieciorka się gotuje, sparz wrzątkiem pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Świeże zioła umyj dokładnie i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp do niej cynamon, paprykę i smaż przez kilka sekund. Dodaj pokrojone pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i gotuj pod przykryciem 15 minut.
Brokuły umyj, pokrój w różyczki i ugotuj na parze, nie dłużej niż 7-8 minut. Brokuły powinny być jędrne, w żadnym wypadku rozgotowane.
Wymieszaj sos pomidorowy z ugotowaną cieciorką i brokułami, dosól do smaku.
Cieciorkę z brokułami w pomidorach możesz podać na obiad z kasza gryczaną, ryżem lub kuskusem.


SAŁATKA Z KIEŁKÓW

2 szkl. różnych kiełków do wyboru: z fasolki mung, słonecznika, soczewicy, pszenicy, lucerny lub rzodkiewki
1 jabłko
3 plastry ananasa świeżego lub z puszki
1/2 szkl. pokruszonego tofu
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny

Kiełki przepłucz letnią wodą i osusz.
Jabłko obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ananasa pokrój w centymetrowe kwadraty.
Pokrusz tofu i zmiksuj je z olejem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i 6 łyżkami wody. Powinieneś otrzymać sos o konsystencji majonezu. Jeżeli będzie zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek wody i zmiksuj jeszcze raz.
Sos wymieszaj z kiełkami, jabłkiem i ananasem.
Sałatkę możesz podawać na śniadanie do grzanek z chleba razowego.
Bardzo smaczne są też nadziewane tą sałatką pomidory. Umyj pomidory, odetnij im wierzchołki, wydrąż środki. Wydrążony miąższ posiekaj, zmieszaj z sałatką i napełnij nią pomidory.


Tofu to ser podobny do twarogu, produkowany z mleka sojowego. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach.

SERNIK Z TOFU

0,5 kg tofu (2 kostki)
3/4 torebki budyniu waniliowego
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
1 torebka cukru waniliowego
2 cytryny
1 puszka brzoskwiń w syropie
 
na kruszonkę:
1,5 szkl białej mąki
1/2 szkl. pszennej razowej mąki
5 czubatych łyżek cukru
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1 torebka cukru waniliowego

Cytryny sparz wrzątkiem, na tarce obetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Rodzynki umyj dokładnie, połowę brzoskwiń pokrój w drobną kostkę. Tofu zmiel w maszynce do mielenia 2 razy, dodaj budyń, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę białą i razową przesiej przez sito do miski, wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Dolej oleju i wetrzyj go w mąkę, najlepiej ręką, tak żeby mąka nabrała konsystencji wilgotnego piasku. Wtedy dodaj 4 łyżki syropu z brzoskwiń i jeszcze raz wszystko dokładnie rozetrzyj ręką.
Otrzymaną w ten sposób kruszonkę podziel na dwie równe części. Jedną połową wysyp równomiernie dno blachy do pieczenia (25x40cm). Wyłóż na nią masę z tofu i posyp resztą kruszonki.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Wstaw sernik na 50 - 60 minut. Na upieczonym serniku kruszonka powinna być złotego koloru.
Gdy sernik przestygnie, pokrój go na kwadraty i ozdób pozostałymi cząstkami brzoskwiń.

Nieweganie zamiast oleju mogą do kruszonki dodać 1/2 kostki masła.