Rzodkiewka

Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, soli mineralnych i witamin rzodkiewka jest jednym z najzdrowszych warzyw z polskich ogródków. Najsmaczniejsza to ta przyrządzona zaraz po wykopaniu z własnej grządki. Jeżeli kupujemy ją w sklepie lub na targu, zwróćmy uwagę nie tylko na bulwy, ale również na liście, powinny być jędrne, zielone i bez plam.

Sałatka z liśćmi rzodkiewki


ZUPA Z RZODKIEWEK

2 pęczki rzodkiewek
4 ziemniaki
2 pietruszki z natką
2 marchewki
2 łyżki masła
1 szkl. gęstej śmietany
szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
1 cytryna

Marchewki i pietruszki umyj, obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Natkę pietruszki opłucz i posiekaj.
Zagotuj litr wody, dodaj 1 łyżeczkę masła, pokrojone warzywa wraz z natką i gotuj przez 30 minut pod przykryciem. Uzupełniaj wygotowującą się wodę. Po ugotowaniu przelej wywar przez sito.
Rzodkiewki umyj dokładnie wraz z liśćmi. Odłóż 5 sztuk, a resztę razem z liśćmi drobno posiekaj.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej pozostałe masło, dodaj pieprz, gałkę muszkatołową i ziemniaki. Duś wszystko na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie dodaj pokrojone rzodkiewki wraz z liśćmi i dokładnie wymieszaj. Zalej wszystko poprzednio ugotowanym wywarem i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie dopraw zupę solą i sokiem z cytryny do smaku. Zmiksuj dokładnie i dodaj śmietanę.
5 odłożonych rzodkiewek pokrój w cieniutkie słupki i wrzuć na 1 minutę do wrzątku: Wyjmij i udekoruj nimi, tuż przed podaniem, każdy talerz z zupą rzodkiewkową.


RZODKIEWKI DUSZONE

4 pęczki rzodkiewek
6 średnich pieczarek
3 łyżki masła
1/2 cytryny
1 łyżka śmietany

Rzodkiewki i pieczarki dokładnie umyj. Pozostaw parę liści rzodkiewek do dekoracji. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni roztop masło, dodaj szczyptę pieprzu i pieczarki. Smaż, cały czas mieszając, przez 2 minuty, potem dodaj rzodkiewki. Wymieszaj wszystko dokładnie, zalej odrobiną wody, przykryj i duś na średnim ogniu 10 minut. W razie potrzeby uzupełniaj wodę, aby warzywa nie przypaliły się i nie przywarły do dna patelni.
Liście rzodkiewki drobno posiekaj w paseczki i dorzuć na patelnię wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny kilka minut przed końcem duszenia. Kiedy zdejmiesz patelnię z ognia, dodaj do duszonych warzyw śmietanę i 3/4 łyżeczki soli.
Uduszone rzodkiewki powinny być jędrne i lekko chrupiące.
Tak przyrządzane rzodkiewki możesz podawać na obiad do młodych ziemniaków z koperkiem lub z białym pieczywem jako danie główne na kolację.


KORECZKI

1 pęczek rzodkiewek
1 awokado
3 kromki razowego chleba
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g fety niskotłuszczowej
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kromki razowego chleba posmaruj z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek. Pokrój w kwadraty o boku 1 cm, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 7 minut. Rzodkiewki umyj, odetnij im liście i korzonki. Przekrój na pół. Awokado rozkrój na pół, usuń pestkę, a miąższ pokrój na nieduże sześciany.
Fetę odcedź z zalewy i również pokrój w sześciany.
Na drewniane wykałaczki lub specjalne patyczki do koreczków nadziewaj kolejno: kwadraciki chleba, sześcianiki awokado i fety oraz połówki rzodkiewek.
Koreczki posyp do smaku odrobiną soli, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i ziół prowansalskich.
Koreczki to wspaniała przekąska na letnie przyjęcia, szczególnie te w ogrodzie.


SAŁATKA Z LIŚĆMl RZODKIEWEK

1 krucha sałata
garść roszponki (niekoniecznie)
1 pęczek rzodkiewek
1 opak. kiełków rzodkiewki (50 g)
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały oscypek
2 małosolne ogórki

Sałatę, roszponkę i rzodkiewki wraz z liśćmi dokładnie umyj i osusz. Liście sałaty i rzodkiewki porwij na mniejsze kawałki, liście roszponki pozostaw w całości. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
Ogórki i oscypek pokrój w niedużą kostkę.
Kiełki przepłucz w letniej wodzie. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź. W szklanej misce wymieszaj wszystkie składniki i skrop je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Możesz posolić do smaku.
Podawaj z kromkami świeżego pieczywa posmarowanego masłem.

Roszponka to mało u nas znany rodzaj sałaty. Jej listki są malutkie, zaokrąglone i ciemnozielone, o wykwintnym, lekko orzechowym smaku. Jest sprzedawana w supermarketach na wagę, zapakowana w plastikowe pudełeczka.


TWAROŻEK Z FISTASZKAMI I RZODKIEWKAMI

1 pęczek rzodkiewek
garść prażonych i solonych fistaszków
250 g półtłustego twarogu
1 szkl. jogurtu naturalnego

Rzodkiewki umyj, usuń liście, posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Fistaszki pokrój na drobne kawałeczki.
Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj rzodkiewki i orzeszki. Dolej jogurt, dodaj 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu i soli do smaku, Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby się przegryzł.