Mleczna droga

Domowym sposobem na letnie upały są mleczne napoje chłodzące.
Oto przepisy z moich podróży po rożnych kontynentach.


MLECZNY NAPÓJ FISTASZKOWY

Napój z dodatkiem fistaszkowego masła orzechowego pochodzi z Ameryki, ale uwielbiany jest przez dzieci na całym świecie.

3 szkl. mleka
3/4 szkl. niesolonego masła orzechowego
5 łyżek melasy lub syropu klonowego
8 gałek lodów waniliowych
garść niełuskanych orzeszków fistaszkowych

Mleko, masło orzechowe i 1 szklankę wody wymieszaj w garnku i doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Pogotuj jeszcze chwilę, aż masło do końca się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, dodaj melasę i dokładnie wymieszaj. Gdy napój przestygnie, wstaw do lodówki na co najmniej półtorej godziny.
Obierz orzeszki z łupinek i brązowych skórek i posiekaj nożem na drobne kawałki.
Zmiksuj w blenderze schłodzony napój i lody waniliowe na jednolity puszysty płyn.
Podawaj w niskich, szerokich szklankach, z odrobiną siekanych fistaszków na wierzchu.


NAPÓJ MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWY

Ten przepis przywiozłam z Londynu. W samym jego centrum, na Soho Street, znajduje się urocza wegetariańska restauracyjka, gdzie latem zmęczonym upałem turystom serwuje się ten napój. Nie tylko schładza on organizm, ale pomaga szybko zregenerować siły. Zamiast mleka krowiego jest w nim mleko migdałowe, dlatego nadaje się również dla wegan i tych, którzy są uczuleni na nabiał.

1 szkl. migdałów
4-5 pomarańczy
1/2 szkl. cukru
1 litr wody niegazowanej

Zagotuj około 1 litra wody, wrzuć migdały i pogotuj 5 minut. Odcedź je, ostudź i obierz ze skórki. Będzie to bardzo łatwe, ponieważ po gotowaniu skórka robi się za duża i migdał można z niej po prostu wycisnąć. Obrane migdały zalej wodą niegazowaną i zostaw na noc. Rano przecedź i zachowaj cały płyn.
Migdały włóż do blendera, dolej 1/4 szklanki wody, w której się moczyły, i miksuj 5 minut.
Wyłóż sitko potrójną warstwą gazy, przelej przez nią najpierw zmielone migdały, a potem resztę wody, w której się moczyły. Pozostałe na sitku resztki migdałów dokładnie odciśnij. Z pomarańczy wyciśnij sok, powinno go być nie mniej niż szklanka. Przecedź go przez sitko, wymieszaj dokładnie z cukrem i mlekiem migdałowym.
Napój wstaw do lodówki na kilka godzin, a tuż przed podaniem na parę minut do zamrażalnika.
Podawaj w schłodzonych szklankach.


KOKTAJL Z AWOKADO

Dla tych, którzy do tej pory kosztowali awokado tylko "na słono", koktajl będzie miłą niespodzianką. Przepis pochodzi z Wietnamu, a oryginalna nazwa koktajlu brzmi "sinh to bo".

2 duże dojrzałe, miękkie awokado
1/3 szkl. cukru
2/3 szkl. skondensowanego mleka słodzonego
2-3 szkl. lodowatej wody oligoceńskiej
1,5 szkl. pokruszonego lodu

Rozpuść cukier w 1/2 szklanki wody i zagotuj w małym rondelku. Po zawrzeniu pogotuj jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź.
Awokado rozkrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i łyżką wyskrob dokładnie miąższ. Wymieszaj go z ostudzonym syropem i 2 szklankami wody oligoceńskiej. Zmiksuj wszystko w blenderze dokładnie na puree. Dodaj mleko i pokruszony lód i zmiksuj jeszcze raz. Tradycyjnie "sinh to bo" podaje się bardzo gęsty, ja jednak na koniec dodaję trzecią szklankę wody oligoceńskiej i miksuję wszystko jeszcze raz.
Podawaj w schłodzonych wysokich szklankach z odrobiną lodu.


NIMBU LASSI

Lassi to napój indyjski. Jest niezastąpiony w upalne indyjskie lato. Serwują go wszystkie przydrożne bary i restauracje. Najbardziej popularne jest lassi z dodatkiem wody różanej i płatków pachnących indyjskich róż. Niestety, wody różanej nie można kupić w Polsce, dlatego proponuję równie smaczne lassi cytrynowe.

2 szkl. soku z białych winogron
1 szkl. jogurtu naturalnego
2-3 cytryny
1 szkl. pokruszonego lodu

Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Z jednej z nich obetrzyj na tarce skórkę.
Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok i odmierz pół szklanki. Wymieszaj sok z cytryn z sokiem winogronowym, jogurtem i 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej. Wymieszaj wszystko razem w blenderze przez 3 minuty.
Do schłodzonych, wysokich szklanek włóż pokruszony lód (mniej więcej do 1/5 wysokości), zalej nimbu lassi i podawaj natychmiast.


MLECZNY NAPÓJ BANANOWY

Moja słodka znajomość z tym gęstym mlecznym napojem zaczęła się pewnego gorącego ranka na ekologicznej farmie moich przyjaciół w Australii.
Naturalna słodkość bananów, odrobina miodu i gałki muszkatołowej nadają napojowi niepowtarzalny smak, któremu nie można się oprzeć.

3 duże dojrzałe banany
2 szkl. zimnego mleka
2 łyżki miodu lipowego
1 szkl. pokruszonego lodu
1 gałka muszkatołowa

Banany obierz i pokrój w parocentymetrowe kawałki. Włóż do blendera razem z mlekiem i miodem. Miksuj 2 minuty. Dodaj lód i miksuj następną minutę.
Utrzyj gałkę na tarce. Nalej napój do schłodzonych szklanek i ozdób każdą szklankę szczyptą gałki muszkatołowej.