Kiełki

To skarbnica witamin, soli mineralnych, białka i mikroelementów.
Są jak pastylki witaminowe podarowane nam przez naturę.

Kiełkowe kieszonki


KIEŁKI FASOLKI MUNG W SOSIE JOGURTOWYM

300 g zielonej fasolki mung
10 g cieciorki
1,5 szkl. jogurtu naturalnego
1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
2 liście laurowe
1 łyżeczka curry
1 mała ostra papryczka
pęczek świeżych liści kolendry
3 łyżki masła

Fasolkę mung umyj i zalej na noc przegotowaną chłodną wodą. Następnego dnia odlej wodę i zawiń fasolkę w mokrą, bawełnianą ściereczkę. Pozostaw ją tak na co najmniej 24 godziny, aż fasolka wykiełkuje. Pilnuj, aby ściereczka przez ten czas była mokra.
Cieciorkę zmiel w młynku elektrycznym na proszek i odmierz z niego 2 łyżki, które zmieszaj z jogurtem i odstaw.
Posiekaj papryczkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, dodaj imbir, papryczkę i curry. Cały czas mieszając, smaż przyprawy 1 minutę. Dodaj kiełki, zamieszaj i zalej wodą, tak aby je zakrywała. Gotuj na średnim ogniu 40 minut, cały czas uzupełniając wodę.
Kiedy fasolka zmięknie, dolej do garnka jogurt wymieszany z mączką z cieciorki,1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Cały czas mieszając, pogotuj wszystko jeszcze 5 minut.
Liście kolendry umyj i drobniutko posiekaj. Przed podaniem udekoruj nimi potrawę w miseczkach.

Potrawa ta pochodzi z Indii, jej oryginalna nazwa to Mithi ghani dahl. W Indiach je się ją z ryżem lub ćapati (indyjskim chlebem). Dobrze smakuje też z daniami z kuskusu lub białym pieczywem. Liście kolendry można zastąpić natką pietruszki.


ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA Z KIEŁKAMI RZODKIEWKI

0,5 kg ziemniaków
100 g kiełków rzodkiewki
2 łyżki masła
100 g łagodnego sera żółtego, np. goudy

Ziemniaki powinny być wszystkie mniej więcej takiej samej, średniej wielkości. Dokładnie je umyj i gotuj w łupinkach 15-20 minut w osolonej wodzie.
Kiełki przepłucz zimną wodą. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w rondelku, dodaj szczyptę pieprzu i 3/4 łyżeczki soli.
Ugotowane ziemniaki odcedź, ostudź i obierz. Pokrój na grube plastry i wymieszaj z roztopionym masłem i kiełkami. Ułóż wszystko w naczyniu żaroodpornym i posyp serem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj na kolację z sałatą w śmietanie.


KIEŁKOWA SAŁATKA

po 50 g kiełków: lucerny, soczewicy, cieciorki, fasolki mung i słonecznika
1 duże awokado
1 ogórek
1 zielona papryka
1/2 cytryny
szczypta świeżo zmielonego pieprzu białego
2 łyżki oliwy z pestek winogron lub z oliwek

Kiełki przepłucz w chłodnej wodzie. Miąższ awokado pokrój w niedużą kostkę.
Ogórek obierz i pokrój w plasterki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, potnij w wąskie, długie słupki. Wyciśnij sok z cytryny.
Wszystkie warzywa wraz z kiełkami wymieszaj w dużej misce, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku.

Sałatkę najlepiej przyrządzać tuż przed podaniem. Po paru godzinach miąższ awokado ciemnieje i sałatka wygląda mniej estetycznie, choć jest nadal wyśmienita.


KIEŁKOWE KIESZONKI

3 mrożone spody na pizzę
200 g kiełków mieszanych do wyboru
2 pomidory szczypta kurkumy
1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
6 dużych liści kruchej sałaty
2 kiszone ogórki
6 plasterków wędzonego sera

Spody na pizzę upiecz w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Powinny być lekko rumiane. Ostudź je i przekrój każdy na pół. Otrzymasz w ten sposób 6 półkoli. Każdy z nich delikatnie natnij nożem wzdłuż tak, aby powstał rodzaj kieszonki.
Kiełki przepłucz dokładnie letnią wodą, osusz, podziel na 6 części. Umyj sałatę i pomidory, osusz.
Ogórki i pomidory pokrój w plasterki. Śmietanę zmieszaj z pieprzem, kurkumą i pół łyżeczki soli.
Do każdej kieszonki włóż liść sałaty, 2 plasterki pomidory i ogórka, plasterek wędzonego sera, jedną część kiełków, a tuż przed podaniem wlej 3 łyżki sosu śmietanowego.

Kieszonki są wspaniałe na piknik. Zapakuj składniki oddzielnie do plastikowych pudełek i połącz dopiero na miejscu.


Świeże kiełki możesz kupić w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Możesz je też wyhodować. Nasiona kup w sklepie ze zdrową żywnością. Dokładnie umyj, odrzuć popękane, resztę zalej przegotowaną chłodną wodą na parę godzin. Kiedy spęcznieją, odlej wodę, a naczynie przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce.
Codziennie przepłukuj ziarna wodą. Są gotowe, kiedy kiełek osiąga długość nasienia. Możesz je przechowywać kilka dni w lodówce.