Ziemniaczane fantazje


ZIOŁOWE PLACKI ZIEMNIACZANE

1 mała zielona cukinia
6 dużych ziemniaków
1/3 szkl. płatków owsianych
2 łyżki mąki
po 10 listków świeżej bazylii, rozmarynu, pietruszki i tymianku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

Ziemniaki umyj i obierz. Wraz z cukinią zetrzyj na tarce o malutkich oczkach, jednak nie takiej, która rozetrze ziemniaki na miazgę. Powinieneś otrzymać drobne nitki ziemniaczane i cukiniowe. Na ile się da, odlej nadmiar soku.
Listki ziół umyj, osusz na ściereczce i drobno posiekaj. Dodaj do ziemniaków wraz z pozostałymi składnikami i 1,5 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj.
Jeżeli ciasto nadal będzie bardzo rzadkie (niektóre ziemniaki są szczególnie wodniste), dodaj jeszcze parę łyżeczek mąki, żeby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Na patelnię, najlepiej teflonową lub inną nieprzypalającą, wlej tyle oleju, aby pokrywał dno centymetrową warstwą. Kiedy będzie już bardzo gorący, nakładaj po łyżce masę ziemniaczaną i formuj z niej placki. Smaż po parę minut z każdej strony do czasu, aż będą złotobrązowe. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku.
Uzupełnij olej, rozgrzej ponownie i smaż kolejne partie placków.
Takie placki są pyszne, chrupiące i dużo delikatniejsze od standardowych, z powodu dodatku cukini. Świeże zioła nadają im niepowtarzalny aromat.
Można je podawać z sosem pomidorowym (koniecznie z bazylią), chrzanem ze śmietaną lub śmietankowym serkiem do smarowania pieczywa wymieszanym z jogurtem, pieprzem i drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi.


ZIEMNIACZANE KULECZKI W POMIDOROWYM SOSIE

5 dużych ziemniaków
2 łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia
1/3 kalafiora
po 1/4 łyżeczki: curry, pieprzu ziołowego i słodkiej papryki
2 szkl. oleju do smażenia

SOS:
2 puszki krojonych pomidorów lub 1 kg świeżych
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka oregano
szczypta cukru i cynamonu
1 łyżka oliwy z oliwek

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkoś-ci w lekko osolonej wodzie, odcedź. Tak samo zrób z kalafiorem. Ostudź warzywa. Powinny być zupełnie zimne! Kalafior wyłóż na czystą bawełnianą ściereczkę i odciśnij z niego tyle wody, ile tylko się da.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub utłucz. Połącz je z kalafiorem, łyżeczką soli i resztą składników. Dokładnie wymieszaj. Powinieneś otrzymać ciasto, z którego swobodnie można ulepić spójne kulki. Jeżeli będzie się lepić do rąk, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
Nasmaruj dłonie leciutko olejem i lep z ciasta ziemniaczanego kulki o średnicy 2-3 cm. Smaż je w głębokim, rozgrzanym oleju. Na początku w nie za wysokiej temperaturze, aby mogły urosnąć. Kiedy powiększą swoją objętość, możesz zwiększyć ogień i dosmażyć je do koloru brązowego. Jedna partia kulek smaży się około 12 minut.
Jeśli używasz świeżych pomidorów - sparz je, obierz i drobno pokrój.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, wsyp do niej przyprawy, zamieszaj i wrzuć do garnka pomidory, dodaj cukier i oregano. Przykryj i gotuj 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż pomidory utworzą gęsty sos.
Na koniec gotowania dodaj śmietanę i łyżeczkę soli.
Ziemniaczane kulki ułóż na półmisku i polej gorącym sosem pomidorowym.
Podawaj natychmiast, inaczej kulki za bardzo nasiąkną sosem i będą się rozpadać.


ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W MLEKU

5-6 dużych ziemniaków
1 szkl. mleka
2 łyżki masła
4 listki laurowe
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kurkumy (niekoniecznie)

Ziemniaki dokładnie umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry.
Piekarnik nagrzej do 220 st. C.
Dużą blachę do pieczenia wysmaruj obficie masłem i poukładaj na niej ziemniaki tak, aby jak największą powierzchnią przylegały do blachy.
Posyp wszystko przyprawami, a listki laurowe wciśnij pomiędzy plasterki ziemniaków.
Wstaw blachę do piekarnika.
Po 5-7 minutach, kiedy ziemniaki od spodu lekko się przyrumienią, zalej je połową mleka i duś przez 20 minut. Po tym czasie mleko wyparuje, a ziemniaki znowu się zarumienią. Wtedy wlej resztę mleka, posyp ziemniaki łyżeczką soli i duś jeszcze przez 20 minut - do czasu, aż mle- ko wyparuje, a ziemniaki będą miękkie.
Podawaj na kolację z mizerią lub inną sałatką ze śmietaną.


SEZAMOWE CURRY ZIEMNIACZANE

5 dużych ziemniaków
3 łyżki ziarenek sezamu
1/2 cytryny
2 łyżki oleju lub masła
2 łyżki śmietany po 1 płaskiej łyżeczce: pieprzu, garam masali, kurkumy, słodkiej papryki, nasion czarnej gorczycy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale w żadnym wypadku rozgotowane! Ostudź je i pokrój w duże sześciany o boku około 2 cm.
Z cytryny wyciśnij sok.
Natkę pietruszki zmieszaj z połową pieprzu i śmietaną.
Na dużej patelni o grubym, nieprzypalającym dnie rozgrzej tłuszcz. Kiedy zacznie skwierczeć, wsyp nasio- na gorczycy i poczekaj, aż zaczną "strzelać". Wtedy wsyp ziarenka sezamu i smaż wszystko, mieszając przez 3 minuty na średnim ogniu. Dodaj resztę przypraw, zamieszaj i wsyp ziemniaki.
Przez co najmniej 5 minut smaż ziemniaki, aż przyprawy i sezam je oblepią. Mieszaj często, ale bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić ziemniaków.
Na koniec dopraw sokiem z cytryny i solą do smaku.
Podawaj udekorowane kleksem śmietany z pieprzem i natką.

Jeżeli nie uda Ci się kupić którejś z przypraw, po prostu ją pomiń, ziemniaki będą pyszne i bez niej.