Podpatrzone u przyjaciół


JARMUŻ Z ZIEMNIAKAMI ISZVARY

Iszvara wraz żoną mieszkają pod Budapesztem na ekologicznej farmie. Jedzą jedynie żywność, którą sami wyprodukowali. W zimie goście, którym uda się przedrzeć przez zaspy śniegu, podejmowani są wielką michą gorącego jarmużu z ziemniakami i bochenkiem chleba, świeżo upieczonego przez żonę Iszvary.

1/2 kg jarmużu
1 kg ziemniaków
1/3 kostki masła
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 szkl. śmietany

Ziemniaki obierz i pokrój w duże kawałki. Ułóż na blasze do pieczenia obficie wysmarowanej masłem. Posyp połową kolendry i pieprzu oraz 1 łyżeczką soli. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około godziny, aż zmiękną. Od czasu do czasu przewracaj je i mieszaj, żeby zrumieniły się ze wszystkich stron.
Z liści jarmużu usuń łodygi, a resztę porwij na kawałki. Porwane liście dokładnie umyj, umieść w misce i zalej wrzątkiem (dzięki temu będą później znacznie szybciej się dusić). Wyjmij je po paru minutach i dokładnie odsącz z wody.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej pozostałe masło, wsyp resztę przypraw, zamieszaj i natychmiast wrzuć jarmuż. Duś go pod przykryciem co najmniej 20 minut, aż będzie zupełnie miękki, mieszając od czasu do czasu. Gdyby się przypalał, dolej odrobinę wody. Dodaj do jarmużu upieczone ziemniaki, śmietanę i odrobinę soli do smaku. Dokładnie wymieszaj i podawaj natychmiast z kromkami świeżego pieczywa posmarowanego masłem.


SEZAMOWE KOSTKI TOFU TABASU

Tabasu jest kucharką w domu arystokratycznej rodziny indyjskiej mieszkającej w Londynie. W kunszcie kulinarnym ma niewiele równych sobie osób.

400 g ścisłego sera tofu
1/3 szkl. sosu sojowego
2 łyżki utartego korzenia imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru
1 pęczek świeżej kolendry
1 szkl. sezamu
2 łyżki łagodnego sosu chili
1 szkl. jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki razowej
1/2 szkl. oleju

Tofu opłucz i pokrój w kostki 2 cm. W miseczce wymieszaj sos sojowy z cukrem, imbirem i 1/4 szklanki przegotowanej wody. Zalej mieszaniną kostki tofu i wstaw do lodówki na 2 godziny, po czym odcedź.
Wymieszaj sezam z mąkami. Obtocz dokładnie w tej panierce kostki tofu.
Smaż je na patelni na rozgrzanym oleju, partiami. Gotowe kostki są złotego koloru, zarumienione z każdego boku.
Umyj i posiekaj natkę kolendry. Wymieszaj ją z sosem chili, sokiem z cytryny i jogurtem na gładki sos, w którym macza się kostki tofu przed zjedzeniem.


BURACZANA SURÓWKA PANI TERESY

Kiedy jako nastolatka zostałam wegetarianką, dostałam od mamy książkę kucharska i cotygodniowe kieszonkowe na zakupy. Mama zajęta była pracą i na gotowanie specjalnie dla mnie wegetariańskich obiadów nie miała czasu. Wtedy w moim życiu pojawiła się Pani Teresa, która mnie karmiła, uczyła gotowania i traktowała jak własną wnuczkę.

3 średniej wielkości buraki
2 jabłka
2 marchewki
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
1/2 cytryny

Buraki, marchew i jabłka dokładnie umyj lub wyszoruj szczotką. Obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z jogurtem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Surówkę Pani Teresy polecam na zimę, kiedy brakuje innych warzyw. Jest prawdziwą bombą witaminową dla naszych wyziębionych organizmów.


CIASTECZKA CARLENE

Carlene jest Kanadyjką. Poznałyśmy się w Polsce, kiedy pracowała w jednej ze szkół językowych. Zaraziła mnie swoją pasją kolekcjonowania przepisów na ciasteczka.

1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
zapach waniliowy
1 szkl. płatków owsianych
1,5-2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. rodzynek w czekoladzie

Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem, cukrem brązowym, paroma kropelkami zapachu, sodą i proszkiem na pulchną masę. Dodaj jogurt i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Dosyp płatki owsiane i ręką już połącz je z masą. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas zagniatając, aż otrzymasz miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Na koniec dodaj do ciasta rodzynki i delikatnie zagnieć je jeszcze raz.
Odrywaj z ciasta małe kawałki i lep kuleczki o średnicy 3 cm. Każdą spłaszczaj między dłońmi. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia w parocentymetrowych odstępach (rosną!) i piecz partiami na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 minut.
Odczekaj parę minut, zanim zdejmiesz je z blachy. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie i możesz je uszkodzić. Ciasteczka przechowuj w metalowych puszkach. Będą smaczne nawet przez 2 tygodnie.