Uniwersalny makaron


Świderki doskonale nadają się do zup, sałatek i na zapiekanki. Do każdego dzisiejszego przepisu można użyć również innego makaronu, jednak najlepsze są one właśnie ze świderkami

ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIDERKAMI

1/4 kg świderków
pęczek włoszczyzny
1 mała cukinia
2 ziemniaki
1 l soku pomidorowego
1 łyżka oregano
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka masła

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
Włoszczyznę obierz i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z ziemniakami. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki.
Wrzuć wszystkie warzywa do garnka, zalej 1 litrem wody, dodaj masło i połowę oregano. Gotuj 20 minut na dużym ogniu. Potem dodaj sok pomidorowy i resztę oregano. Gotuj jeszcze 10 minut, następnie dolej śmietanę i posól do smaku.
Na każdy talerz nakładaj dużą porcję makaronu i zalewaj wrzącą zupą.


FRYTKI MAKARONOWE

1/4 kg świderków
1/2 l oleju do smażenia
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1 mały słoiczek zielonych oliwek
1 opakowanie śmietankowego serka do smarowania pieczywa
pieprz
słodka papryka

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
W głębokim rondlu rozgrzej olej. Wrzuć makaron i smaż na złoty kolor, jak frytki. Mieszaj, żeby makaron się nie sklejał.
Gotowe frytki makaronowe wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp obficie mieszanką pieprzu, papryki i soli.
Oliwki posiekaj i wymieszaj dokładnie z jogurtem, serkiem i odrobiną pieprzu i soli do smaku. Makaronowe frytki podawaj z dipem oliwkowym - na zimno lub na ciepło.


ŚWIDERKI Z OLIWKAMI I MOZZARELLĄ

1/2 kg świderków
2 półitrowe kartoniki przetartych pomidorów
30 dag mozzarelli
1 mały słoiczek oliwek zielonych
1 mała papryka
1/2 szkl. śmietany
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 łyżka oregano
garść świeżych liści bazylii

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń nasiona i posiekaj w drobną kostkę. Oliwki pokrój na plasterki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć oliwki i paprykę. Smaż na wolnym ogniu 7 - 8 minut. Zalej sosem pomidorowym i doprowadź do wrzenia.
Dodaj oliwę, śmietanę, oregano, szczyptę cukru i sól do smaku.
Bazylię umyj i drobno posiekaj.
Mozzarellę pokrój w kostkę. Wymieszaj makaron z serem i bazylią, zalej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło.


SAŁATKA Z BROKUŁAMI I KUKURYDZĄ

1/4 kg świderków
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mały brokuł
1 puszka kukurydzy
5 łyżek ziaren słonecznika
1/3 kg ogórków kwaszonych

SOS:
1 szkl. niesłodzonego mleka skondensowanego
1/2 szkl. oliwy z oliwek
1 cytryna
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody łyżeczkę oliwy z oliwek.
Brokuł pokrój na małe różyczki i ugotuj na parze tak, aby pozostały jędrne (ok. 8 min).
Odcedź kukurydzę z zalewy.
Ogórki pokrój w grubą kostkę.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor.
Wymieszaj wszystko z makaronem w dużej misce.
Z cytryny wyciśnij sok.
W osobnym naczyniu ubij mikserem skondensowane mleko z oliwą, musztardą, sosem sojowym i 1 płaską łyżeczką soli. Kiedy wszystkie składniki się połączą, jednym ruchem ręki wlej sok z cytryny. Sos powinien się ściąć i uzyskać konsystencję majonezu. Wyłącz mikser i teraz już łyżką dokładnie wymieszaj sos z warzywami i makaronem. Pozostaw na godzinę, aby sałatka się przegryzła.