Zimowe zupy


IMBIROWA ZUPA Z DYNI

1/2 kg dyni
1/2 kg ziemniaków
1/2 selera
3 łyżki suszonej włoszczyzny
1 łyżka utartego korzenia imbiru
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
1/2 szkl. śmietany
5 łyżek łuskanych pestek dyni

Ziemniaki, dynię i seler obierz i pokrój w małą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dorzuć pokrojone warzywa, zamieszaj parę razy i zalej 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj suszoną włoszczyznę, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 40 minut. Uzupełniaj wygotowującą się wodę.
Na koniec zmiksuj zupę do konsystencji kremu, dodaj śmietanę i jeszcze raz zagotuj.
Na suchej patelni upraż pestki dyni (uważaj, aby ich nie przypalić!) i posyp nimi zupę na talerzach.


ZIMOWA ZUPA Z SOCZEWICY

1 szklanka brązowej soczewicy
2 pietruszki
2 marchewki
1/2 selera
3 ziemniaki
1 łyżka masła
1/2 szkl. gęstej śmietany kremowej
pieprz
majeranek
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego

Soczewicę dokładnie umyj, zalej 1 litrem wody, dodaj masło, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez 15 minut na dużym ogniu.
W tym czasie umyj i obierz warzywa. Pietruszki, marchewki i seler pokrój w drobną kostkę, ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę warzywa i gotuj znowu 15 minut, już na trochę mniejszym ogniu. Cały czas uzupełniaj wodę w garnku. Teraz włóż do garnka utarte ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyjmij z garnka połowę warzyw i soczewicy (jeżeli chcesz, aby zupa była bardzo gęsta, to więcej), dodaj do nich odrobinę wywaru z garnka i zmiksuj dokładnie. Wymieszaj z resztą zupy, dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


ZUPA Z AWOKADO I SZAFRANEM

3/4 kg ziemniaków
2 duże awokado
3/4 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
1 szkl. mleka
200 g ementalera
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz
sok z cytryny
szafran

Awokado powinno być miękkie i dojrzałe.
Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki i smaż przez chwilę. Zalej ziemniaki wywarem warzywnym, dodaj mleko i sos sojowy. Gotuj 20 minut.
Obierz jedno awokado, usuń pestkę, a miąższ dodaj do zupy. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Utrzyj ementaler na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z zupą. Przypraw zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Drugie awokado po obraniu i usunięciu pestki pokrój w cieniutkie plasterki. Udekoruj nimi obficie każdy talerz zupy. Możesz udekorować też zupę nitkami szafranowymi - żadne substytuty, jak szafran w proszku, zdecydowanie do tego się nie nadają.


ZIEMNIACZANY KREM Z GRZYBAMI

garść suszonych prawdziwków
20 dag pieczarek
1 gałązka selera naciowego
3/4 kg ziemniaków
4 łyżki masła
1 szkl. śmietany
pieprz biały i czarny
pęczek natki pietruszki

Suszone grzyby umyj dokładnie i zalej 1 litrem wrzątku. Niech się moczą przez godzinę.
Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij na nim seler. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, dodaj do selera. Zalej wszystko grzybami wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zmiksuj dokładnie zupę.
Pieczarki oczyść, posiekaj i usmaż na reszcie masła.
Natkę umyj i posiekaj.
Dodaj do zupy śmietanę, natkę, po szczypcie białego i czarnego pieprzu oraz sól do smaku. Na końcu włóż usmażone pieczarki. Podawaj natychmiast.


MLECZNA ZUPA MARCHEWKOWA

2 szkl. mleka
1 łyżeczka masła
3 duże marchewki
2 pietruszki z natką
3 duże ziemniaki

Jest to zupa, która towarzyszyła mi przez całe dzieciństwo. Przepis pochodzi z Ukrainy, gdzie wychowała się moja babcia. Ona również jako dziecko zajadała się tą zupą, którą gotowała jej babcia. Może kiedyś ja również będę babcią i... Któż to wie? Jedno jest pewne - zupa jest przepyszna, a szczególnie uwielbiają ją dzieci.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Natkę umyj i posiekaj.
Zalej warzywa 1 litrem wody, dodaj masło i gotuj, aż będą miękkie, tzn. około 20 minut.
Potem dodaj natkę i mleko i jeszcze raz zagotuj.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.