Orzech kokosowy

Kokosy są bogate w wiele składników odżywczych. Ich świeży, starty miąższ jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, nie tylko słodkich.

Sa�atka og�rkowa z jogurtem i kokosem


RYŻ Z KOKOSEM

1/4 świeżego kokosa
1 szkl. ryżu basmati
1 łyżeczka masła
3 łyżki oleju kokosowego lub słonecznikowego
2 liście laurowe
kawałek kory cynamonowej (ok. 4 cm)
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1/3 miąższu kokosa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Resztę pokrój na jak najcieńsze, prawie przezroczyste plasterki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć utarty kokos i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dosyp ryż. Mieszaj go do czasu, aż wchłonie całe masło i stanie się szklisty (ok. 3-4 minut).
Zalej ryż 2 szklankami wrzącej wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i cynamon. Przykryj garnek, doprowadź ryż do wrzenia na dość dużym ogniu, a kiedy zabulgocze, zmniejsz ogień do minimum. Przez następne 15 minut ryż powinien powolutku gotować się pod przykryciem - nie mieszaj go!
Kiedy ryż wchłonie już całą wodę, a ziarenka będą na tyle miękkie, że dadzą rozetrzeć się między palcami, ryż jest gotowy.
W małym rondelku rozgrzej olej, wrzucaj partiami plasterki kokosa i smaż na złotobrązowo (uważaj, aby ich nie przypalić). Gotowe wykładaj na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z tłuszczu.
Po usmażeniu wszystkich plasterków wrzuć do oleju ziarenka gorczycy i smaż, aż staną się szare i zaczną strzelać. Wymieszaj ryż z olejem z gorczycą i usmażonym kokosem. Wyjmij cynamon i liście laurowe.
Ponieważ ryż z kokosem jest dość ciężkostrawny, podawaj go z lekką zupą lub warzywami ugotowanymi na parze z odrobiną lekkiego sosu.


SAŁATKA OGÓRKOWA Z JOGURTEM I KOKOSEM

1/2 kg ogórków
1/2 orzecha kokosowego
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka posiekanego koperku
1 szkl. jogurtu
1 szkl. kwaśnej śmietany
garść orzechów włoskich
1 małe czerwone chili (niekoniecznie)

Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w średniej grubości półplasterki, usuwając przedtem miąższ z pestkami. Zagotuj litr wody, wrzuć do niej plasterki ogórka na 2 minuty. Odcedź je, wrzuć na chwilę do zimnej wody, znowu odcedź i osusz na bawełnianej ściereczce.
Orzechy posiekaj, przypraż na suchej patelni na złoty kolor, ostudź.
Chili umyj, rozkrój wzdłuż, usuń pestki i pokrój na cieniutkie paseczki.
Miąższ orzecha kokosowego zetrzyj na miazgę na tarce o jak najdrobniejszych oczkach lub w malakserze. Powinno być go 1/3 szklanki.
Wymieszaj jogurt ze śmietaną, kokosem, koperkiem, pietruszką, orzechami i solą do smaku. Na koniec dodaj blanszowane ogórki i chili, jeżeli lubisz ostre potrawy.
Podawaj z chlebem lub indyjskim pieczywem.


CZATNEJ KOKOSOWY

Pochodzi z południowych Indii. Jada się go tam z dosą (rodzajem pieczywa z mąki ryżowej i fasolki urad). Równie dobrze smakuje jednak jako sos do frytek, warzyw, sałatek czy chipsów ziemniaczanych i kukurydzianych.

1 kokos
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
szczypta pieprzu
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka soku z cytryny

Miąższ kokosa zetrzyj na drobnej tarce lub w malakserze.
Na dużej patelni rozgrzej olej, wsyp nasiona gorczycy, zamieszaj. Gdy staną się szare i zaczną strzelać, dodaj miazgę kokosową. Mieszając cały czas, smaż czatnej 5 minut. Następnie zdejmij z ognia, dodaj pieprz, sok z cytryny i sól do smaku. Kiedy ostygnie, zmieszaj go z jogurtem.


Kupując kokos, potrząśnij nim - powinieneś usłyszeć chlupanie soku. Obejrzyj go też dokładnie: jeżeli zobaczysz maleńką nawet dziurkę lub wyciekający sok, oznacza to, że owoc się psuje.
Aby rozbić orzech, uderzaj ciężkim narzędziem wzdłuż jego średnicy, obracając go dookoła i starając się trafiać w te same miejsca. Kokos rozpadnie się na połówki. Uważaj na ubranie: plamy z soku kokosowego nie dają się wywabić.
Dobry kokos jest wewnątrz biały i ma miły zapach. Miąższ kokosa można zamrażać lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.