Zamiast kawy i herbaty


KORZENNY SOK JABŁKOWY

5 szkl. soku jabłkowego
2 kawałki kory cynamonowej (po 5 cm)
6 goździków
1/4 łyżeczki ziarenek kardamonu
1/2 cytryny
1 łyżka miodu (niekoniecznie)

Idealny do tego przepisu jest świeżo wyciśnięty sok jabłkowy. Jednak z sokiem z kartonu napój będzie również smaczny.
Wlej sok z przyprawami do garnka o grubym dnie. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj sok 20 minut.
Cytrynę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Tuż przed podaniem wyjmij z napoju wszystkie przyprawy lub po prostu przecedź go przez drobne sitko. Podawaj gorący z plasterkami cytryny i miodem, jeżeli wyda ci się za mało słodki.


ROZGRZEWAJĄCA HERBATKA IMBIROWA

Oryginalna nazwa tego napoju brzmi Adrak czai. W północnych Indiach, skąd pochodzi, pija się go podczas zimowych miesięcy. Dzięki zawartości imbiru i pieprzu herbatka ma właściwości rozgrzewające, jest też wspaniałym domowym lekarstwem na przeziębienia i bóle gardła.

3 łyżki drobno startego korzenia imbiru
4 łyżki cukru lub miodu lipowego
1 cytryna
1 mała pomarańcza
3 łyżki posiekanych liści świeżej mięty (niekoniecznie)

Wlej do rondelka 3 szklanki wody, wsyp imbir oraz - jeśli lubisz - 2 łyżki mięty i gotuj wszystko 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj cukier lub miód i mieszaj, aż się rozpuści.
Przecedź herbatkę przez drobne sitko lub gazę.
Z połowy cytryny i całej pomarańczy wyciśnij sok i dolej go do herbatki, dorzuć też szczyptę pieprzu. Do każdej szklanki herbatki dodaj plasterek cytryny i ewentualnie 1/2 łyżeczki mięty.


NAPÓJ Z KWIATÓW HIBISKUSA

Dzięki kwiatom hibiskusa napój ma piękny aromat i purpurową barwę, niepowtarzalnie orzeźwiający smak zawdzięcza suszonej mięcie, zaś odrobinę kwasku i goryczki zapewnia mu limonka. Ważne, aby do tego przepisu użyć ziół najwyższej jakości, z dobrego sklepu zielarskiego. Napój można również przyrządzić z ekspresowych herbatek miętowych i hibiskusowych, ale to nie będzie to samo.

1 garść suszonych kwiatów hibiskusa
1 garść suszonych liści mięty
2 limonki
5 łyżek cukru (niekoniecznie)

Kwiaty hibiskusa i liście mięty wrzuć do dzbanka i zalej 6 szklankami wrzątku. Przykryj i odstaw na 10 minut, aby zioła się zaparzyły.
Z jednej limonki wyciśnij sok, drugą pokrój w plasterki.
Wywar z dzbanka przelej przez sitko, dodaj do niego sok i plasterki limonki oraz, jeżeli chcesz, cukier.
Podawaj gorący w filiżankach do herbaty.


GORĄCE MLEKO Z SZAFRANEM I PISTACJAMI

Na Bliskim i Dalekim Wschodzie od tysiącleci wierzy się, że szklanka gorącego mleka wypita przed snem pobudza i odżywia komórki mózgowe odpowiedzialne za inteligencję, pamięć oraz rozwój duchowy człowieka. Nie wiem, co sądzi o tym współczesna nauka, myślę jednak, że nie zaszkodzi spróbować.

1 litr mleka
1/4 łyżeczki sproszkowanego szafranu
10 niesolonych orzeszków pistacjowych
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu

Orzeszki pistacjowe obierz i zmiel w młynku do kawy lub utłucz w moździerzu na proszek. Jeżeli nie uda ci się kupić niesolonych orzeszków, możesz użyć solonych - po obraniu dokładnie opłucz je pod ciepłą wodą, a przed zmieleniem dokładnie wysusz.
W garnku o grubym dnie zagotuj mleko z dodatkiem szafranu, cynamonu i połowy proszku pistacjowego. Po podniesieniu się mleka zamieszaj je, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 5 minut.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj do mleka miód. Rozlej do kubków.
Mleko w każdym kubku posyp resztą mielonych pistacji.


POMARAŃCZOWA HERBATKA RUMIANKOWA

3 torebki ekspresowego rumianku
2 goździki
2 pomarańcze
2 łyżki lipowego miod

Zalej rumianek i goździki trzema szklankami wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem 10 minut.
Z półtorej pomarańczy wyciśnij sok, przecedź go tak, aby był zupełnie klarowny.
Resztę pomarańczy pokrój w cieniutkie plasterki.
Z naparu wyjmij torebki rumianku i goździki, dodaj sok pomarańczowy i miód. Dokładnie wymieszaj i podawaj gorący, udekorowany plasterkami pomarańczy.