Sałatki wiosenne z owocami


Sałata z grejpfrutem i pomarańczami

SAŁATA Z GREJPFRUTEM

2 pomarańcze
2 żółte grejpfruty
1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
1 krucha sałata
1 ogórek
garść łuskanych orzechów włoskich

SOS:
3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub słonecznikowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
po łyżce soku z cytryny i grejpfruta

Sałatę umyj, osusz na bawełnianej ściereczce, porwij na kawałki. Groszek zalej 1 litrem wrzątku, przykryj i zostaw na 10 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Cytrusy obierz dokładnie, również z białej skórki. Pokrój miąższ na kawałki.
Ogórek umyj, nie obieraj, tylko pokrój w cienkie plasterki.
Orzechy grubo posiekaj.
Wymieszaj wszystko w dużej misce.
Wszystkie składniki na sos wlej do małego zakręcanego słoiczka i potrząsaj nim, aż się połączą.
Wylej sos na sałatkę i dokładnie wymieszaj.


ROSZPONKA Z CIEMNYMI WINOGRONAMI

2 pełne garści roszponki
1 mała kiść ciemnych winogron
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
50 g kiełków lucerny
150 g półtłustego twarożku
szczypta pieprzu i słodkiej papryki

Twarożek wymieszaj ze śmietaną, słodką papryką i pieprzem.
Winogrona umyj, przekrój na połówki i wypestkuj.
Roszponkę umyj, osusz i ułóż na półmisku. Na roszponce rozłóż kiełki lucerny. Twarożek wyłóż na środek półmiska, wokół niego poukładaj połówki winogron.

Roszponka to sałata o malutkich listkach i lekko orzechowym smaku, sprzedawana w supermarketach, pakowana w pojemniczki.


RZEŻUCHA Z MELONEM

1 miodowy melon
1 szkl. kiełków rzeżuchy
1 słoiczek (100 g) dużych czarnych oliwek
2 dojrzałe miękkie awokado
1 czerwona papryka
1 słoiczek (200 g) marynowanej fety

SOS:
2 łyżki soku
z cytryny
1 łyżka musztardy z czarnej gorczycy
1/4 szkl. oliwy z oliwek (extra virgin)

Melon obierz, wybierz nasiona i pokrój w plastry w kształcie półksiężyców. Ułóż je na okrągłym półmisku.
Umyj dokładnie rzeżuchę, osusz i ułóż na plastrach melona. Awokado obierz, usuń pestkę, i pokrój w plasterki lub kostkę. Ułóż na rzeżusze.
Paprykę pokrój w cieniutkie paseczki i rozsyp na awokado. Fetę i oliwki odcedź z marynaty, poukładaj na wierzchu sałatki.
Wszystkie składniki sosu wymieszaj dokładnie w miseczce. Polej sosem sałatkę.


SELER Z JABŁKAMI

2 bulwy młodego selera
2 winne jabłka
szczypta cukru
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny

Selery i jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj, połącz ze śmietaną, dopraw do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny.


ZIEMNIAKI Z BANANAMI

2 ziemniaki
2 dojrzałe banany
1 szkl. jogurtu naturalnego
1 szkl. kwaśnej gęstej śmietany
8 listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy z pestek winogron
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 małe zielone chilli
1/2 łyżeczki garam masali (niekoniecznie)

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Banany pokrój w plasterki.
Listki mięty umyj, osusz i drobno posiekaj.
W misce wymieszaj ziemniaki, banany, miętę, śmietanę, jogurt i pół łyżeczki soli.Wstaw sałatkę do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Z chilli usuń nasionka i drobno posiekaj.
W małym rondelku rozgrzej oliwę, wsyp nasiona gorczycy, a gdy zaczną strzelać, wrzuć chilli i smaż jeszcze przez chwilę. Wymieszaj starannie ze schłodzoną sałatką.
Kremową sałatkę podawaj w małych miseczkach, każdą porcję posyp szczyptą garam masali.

Oliwę z pestek winogron można kupić w supermarketach, nasiona gorczycy w sklepie zielarskim, a garam masalę - indyjską mieszankę pięciu przypraw - w sklepach z żywnością orientalną lub w dobrze zaopatrzonych sklepach z przyprawami.