Naleśniki


CIASTO NA NALEŚNIKI

2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szkl. oleju do smażenia

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj sól.
Do dużej miski wlej pół szklanki mleka i śmietanę i mieszając mikserem, na przemian wsypuj mąkę i wlewaj resztę mleka.
Powinieneś otrzymać dość rzadkie i lejące się ciasto. Gdyby było za gęste, dodaj jeszcze odrobinę wody lub mleka.
Z tej ilości ciasta powinieneś otrzymać 10 - 12 naleśników (w zależności od wielkości patelni). Do dzisiejszych przepisów naleśniki powinny być cienkie, chrupiące na brzegach i miękkie w środku, trzeba je więc usmażyć w odpowiedni sposób.
Ja ciasto wylewam małą chochel- ką na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową, dzięki czemu dobrze przywiera ono do dna patelni, a co za tym idzie - daje się rozprowadzić cieniutką, równomierną warstwą. Dopiero teraz wlewam odrobinę oleju łyżeczką dookoła po brzegu patelni, smażę naleśnik jeszcze chwilę i przewracam na drugą stronę.


NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

10 naleśników
1 kg świeżego lub 1/2 kg mrożonego szpinaku
4 łyżki masła
150 g sera feta
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany

Świeży szpinak dokładnie umyj, odciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj. Mrożonego szpinaku nie rozmrażaj, tylko pokrusz na małe kawałki.
W rondlu lub głębokiej patelni roztop 2 łyżki masła, a kiedy się spieni, dodaj przyprawy i mieszając smaż je 10 sekund. Wrzuć na przyprawy szpinak, wymieszaj, przykryj i zagotuj. Pogotuj 10 minut pod przykryciem.
Teraz, w zależności od tego, jakiego szpinaku używasz, musisz różnie postąpić.
Szpinak na farsz do naleśników powinien być dość gęsty, dlatego mrożony trzeba będzie odparować jeszcze przez parę minut bez przykrycia. Natomiast świeży szpinak (jeżeli dobrze odcisnąłeś wodę po opłukaniu) może potrzebować odrobiny wody podczas duszenia, aby się nie przypalił.
Świeży szpinak powinien pogotować się jeszcze 10 minut.
Dodaj do szpinaku śmietanę i szczyptę soli, a kiedy trochę prze- stygnie, fetę pokrojoną w kostkę.
Na środku każdego naleśnika układaj sporą łyżkę farszu szpinakowego. Zawijaj naleśniki jak krokiety. Przed podaniem odsmaż z obu stron na pozostałym maśle.

Jeżeli chcesz wyostrzyć smak szpinaku, to na rozgrzane masło z przyprawami dodaj rozgnieciony ząbek czosnku.


NALEŚNIKI Z BAZYLIĄ

10 naleśników
1/2 kg żółtego sera o ostrym smaku
pęczek świeżej bazylii
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
2 małe pomidory (niekoniecznie)

Umyj i wysusz listki bazylii.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z pieprzem, papryką i solą.
Połowę każdego naleśnika posyp niedużą ilością sera, na serze poukładaj kilka listków bazylii.
Jeżeli chcesz, możesz na to ułożyć cieniutkie plasterki pomidora, najlepiej obranego ze skórki. Teraz złóż naleśnik.
Posmaruj naleśniki z obu stron cieniutko masłem.
Na rozgrzanej patelni układaj po dwa złożone naleśniki wypełnione farszem i smaż je z obu stron, aż się odrobinę zrumienią, a ser w środku się rozpuści. Ważne jest, aby podczas smażenia przyciskać naleśniki do dna patelni. Wtedy szybciej i równomiernie się opiekają. Ja robię to ręką, chroniąc ją przed oparzeniem bawełnianą ściereczką, ale można użyć płaskiej łyżki lub tłuczka do ziemniaków.
Naleśniki z serem i ze świeżą bazylią są przepyszne i bardzo sycące. Najlepiej jeść je na gorąco, ale zimne też są smaczne.


NALEŚNIKI Z SAŁATKĄ Z AWOKADO

10 naleśników
2 awokado
1 pomidor
4 łyżki ziaren słonecznika
1/3 szkl. kiełków fasoli mung
1/3 szkl. zielonych oliwek
sok z 1/2cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta pieprzu
sól ziołowa

Awokado musi być bardzo dojrzałe - kiedy naciśniesz delikatnie na skórkę, powinieneś wyczuć pod nią zupełnie miękki miąższ.
Warzywa i kiełki umyj dokładnie.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skórki i pokrój w 1,5-centymetrową kostkę.
Pomidor również pokrój w drobną kostkę, a oliwki w plasterki.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź.
Wymieszaj awokado, słonecznik, pomidor, kiełki i oliwki. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą i solą ziołową do smaku.
Podziel sałatkę na 10 części i każdą z nich zawiń w ciepły naleśnik.


OWOCOWY ROŻEK

10 naleśników
1 kg różnych owoców, np. truskawek, brzoskwiń, jabłek i bananów
1 szkl. śmietany kremówki
3 łyżki cukru

Owoce umyj, obierz ze skórki, usuń szypułki czy pestki. Pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Wymieszaj razem.
Cukier wsyp do śmietany i ubij ją na sztywno mikserem.
Naleśniki przekrój na połówki. Każdą połówkę zwiń w rożek, napełnij go owocami, a na wierzchu udekoruj kleksem bitej śmietany.
Układaj rożki na talerzykach łączeniem do dołu, aby się nie rozwijały. Podawaj na zimno lub ciepło jako słodkie śniadanie lub na podwieczorek.

Zamiast bitej śmietany możesz użyć jogurtu lub serka homogenizowanego. Warto spróbować też inne połączenia owoców: maliny z ananasem i pomarańczami lub gruszki z winogronami i melonem.