Młode ziemniaki


Smażone ziemniaki z rozmarynem

SMAŻONE Z ROZMARYNEM

3/4 kg młodych ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1 mały oscypek
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 kg młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego oregano
sól ziołowa

Kupując ziemniaki, wybierz jak najmniejsze i o mniej więcej jednakowym kształcie. Umyj dokładnie, ale delikatnie, żeby nie uszkodzić skórki. Przekrój na połówki. Ugotuj w osolonej wodzie tak, aby były jędrne (oczywiście, możesz ugotować je na parze). Bardzo ważne, aby ich nie rozgotować.
Odcedź i poczekaj, aż trochę ostygną.
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej masło i oliwę. Gdy tłuszcz się spieni, dodaj ziemniaki i posyp je pieprzem. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż staną się złociste i chrupiące.
Oscypek pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków wraz z posiekanym rozmarynem i połówką łyżeczki soli. Smaż wszystko jeszcze 2 minuty.
Podawaj z kefirem lub maślanką na kolację.

Jeżeli nie masz świeżego rozmarynu, w ostateczności możesz wziąć suszony. Jednak lepszy będzie świeży tymianek.


ZAPIEKANE W OLIWIE Z OLIWEK

1 kg młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łżka suszonego oregano
sól ziołowa

Do tej potrawy wybierz jak najmniejsze ziemniaczki, o średnicy nie większej niż 4 cm, najlepiej tej samej wielkości. Jeżeli jakieś będą większe, przekrój je na pół.
Nie obieraj ani nie skrob ziemniaków, tylko je wyszoruj i dokładnie osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem.
Nalej oliwy na ręce i natłuść w rękach każdy ziemniaczek z osobna, tak żeby był pokryty oliwą z każdej strony.
Wysyp ziemniaki na blaszkę do pieczenia, posyp oregano i solą. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz co najmniej pół godziny, do czasu, aż ziemniaczki będą zrumienione z wierzchu i miękkie w środku.
Podawaj jako dodatek do obiadu albo z masłem lub śmietankowym serkiem na kolację.


SAŁATKA NOWOJORSKA

1 kg młodych ziemniaczków
1 szkl. soku z białych winogron
1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. majonezu
2 łyżeczki musztardy
10 listków świeżej mięty
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
sok z pół cytryny

Do tej sałatki najlepsze są malutkie ziemniaczki, o średnicy 3 cm. Większe przetnij na pół.
Ugotuj ziemniaczki w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny - dzięki temu później w sałatce się nie rozpadną. Odcedź je i ciepłe zalej winogronowym sokiem na 5 - 10 minut. W tym czasie umyj i posiekaj listki mięty.
Wymieszaj na gładki sos jogurt, śmietanę, majonez, musztardę, pieprz, paprykę i trochę soli.
Wyjmij ziemniaki z soku. 1/4 soku połącz z sosem, resztę wylej.
Ziemniaki wymieszaj z miętą i sosem. Wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Podawaj na liściach sałaty.


W SOSIE KOPERKOWYM Z BROKUŁAMI

1 kg młodych ziemniaków
1 duży brokuł
1 pęczek koperku
1/3 kostki masła
1 szkl. kwaśnej śmietany

Ziemniaki umyj i dokładnie oskrob. Pokrój w duże kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Młode ziemniaki gotują się 12 - 15 minut.
Brokuł umyj i podziel na różyczki o średnicy około 4 cm.
Ugotuj brokuły na parze. Trwa to z reguły około 10 minut. Ważne, aby ich nie rozgotować, powinny być jędrne.
Wymieszaj brokuły z ziemniakami, delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. Możesz je jeszcze odrobinę posolić. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, aby nie ostygły.
Koperek opłucz i drobno posiekaj.
W rondelku rozgrzej masło, kiedy się spieni, wrzuć koperek, zamieszaj, wlej śmietanę, jeszcze raz zamieszaj i natychmiast zdejmij garnek z ognia. Jeśli dopuścisz do tego, że sos się zagotuje, śmietana zwarzy się i sos będzie niesmaczny.
Polej gorące ziemniaki i brokuły koperkowym sosem.