Bób


Bób pozbawiony twardej skorki staje się warzywem bardzo delikatnym. wręcz wykwintnym, które można dodawać do wielu potraw.
Obieranie ugotowanego bobu jest pracochłonne, ale bardzo proste.
Kiedy tylko naderwie się skórkę, ziarna pod naciskiem same wyskakują z osłonek.

Warzywa z bobem


WARZYWA Z BOBEM

1 kg bobu
3 średnie marchewki
2 małe cukinie
po 1 małej żółtej i czerwonej papryce
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki masła
150 g paprykowego serka śmietankowego (do smarowania pieczywa)
pieprz świeżo zmielony

Bób umyj i ugotuj w osolonej wodzie - w zależności od świeżości gotuje się 10-15 minut na dość wolnym ogniu. Odcedź i wrzuć do dużej miski z zimną wodą, niech ostygnie. Kiedy bób jest już na tyle zimny, że nasiona brane w rękę nie parzą, wyłuskaj go.
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę, a cukinię w cieniutkie słupki. Aby słupki były mniej więcej równe, najlepiej najpierw pokroić cukinię w plasterki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej masło. Dodaj paprykę w proszku i zamieszaj. Wsyp do garnka wszystkie warzywa oprócz bobu. Mieszaj przez 2 minuty tak, aby cały tłuszcz z przyprawami otoczył warzywa. Przykryj patelnię i duś warzywa na wolnym ogniu 7-10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Cukinia i papryka są soczystymi warzywami, więc podczas duszenia dość szybko puszczają sok, dlatego nie trzeba podlewać ich wodą. Gotowe warzywa powinny być jędrne, w żadnym wypadku rozgotowane. Oznacza to, że kiedy kroimy je nożem, stawiają lekki opór. Jeżeli podczas duszenia warzywa puściły zbyt dużo soku, odlej go. Na patelni nie powinno być go więcej niż 2-3 łyżki.
Dodaj do warzyw bób, sól i pieprz do smaku oraz paprykowy serek. Wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj chwilkę, aż serek rozpuści się, tworząc sos oblepiający warzywa. Wtedy wyłącz ogień pod patelnią.
Danie to najlepiej podawać na letni obiad z gotowaną na sypko kaszą mazurską lub gryczaną. Doskonale nadaje się również na przyjęcia, z kromkami bagietki z ziołowym masłem.


MINESTRONE Z BOBEM

Minestrone to tradycyjna włoska zupa warzywna. Istnieją na nią setki przepisów w zależności od upodobania kucharza lub regionu Włoch, z jakiego kucharz pochodzi. Najbardziej znane jest minestrone po genueńsku, które gotuje się na boczku, a podaje z ziołowym pesto. W Toskanii do minestrone dodaje się białą fasolę i grzanki z pszennego chleba, a na Sycylii ryż i soczewicę. Dzisiejszy przepis pochodzi z małej wioski tuż pod Padwą, gdzie mieszkają moi włoscy przyjaciele. Latem do minestrone zawsze dodają świeżego łuskanego bobu, prosto z przydomowego ogródka.

1 szkl. obranych i pokrojonych pomidorów
1/2 kg bobu
po 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii i pietruszki
1 średnia marchewka
1 gałązka selera naciowego
2 średnie ziemniaki
1 szklanka poszatkowanej włoskiej kapusty
3/4 szkl. zielonego groszku
2 małe cukinie
1/3 szkl. drobno połamanego spaghetti
1/2 szkl. świeżo startego parmezanu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta cynamonu
świeżo zmielony pieprz

Bób umyj i wrzuć na gotującą się wodę na 3 minuty. Odcedź i włóż do dużej miski z lodowatą wodą. Gdy przestygnie, każde ziarno wyciśnij z jasnej łuski.
Ziemniaki i marchew obierz i pokrój; marchew w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Seler naciowy drobniutko posiekaj. Cukinie pokrój w centymetrową kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć do niej słodką paprykę, zamieszaj i dodaj seler. Praż go na oliwie przez 2 minuty, a potem zalej posiekanymi pomidorami i 1,5 litra wody. Dodaj szczyptę cynamonu oraz posiekaną bazylię i pietruszkę. Zagotuj. Dorzuć pokrojone ziemniaki, marchewkę i kapustę. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 20 minut. Dodaj cukinię, groszek, bób, po półtorej łyżeczki soli i pieprzu. Gotuj 10 minut, po czym dodaj makaron i gotuj jeszcze 10 minut.
Wyłącz ogień i po 5 minutach dodaj do zupy parmezan. Zostaw go jednak odrobinę do udekorowania każdego talerza zupy.


BÓB SMAŻONY

W starożytnym Rzymie ta potrawa była swoistym odpowiednikiem popcornu, sprzedawano ją przede wszystkim gościom przybywającym na igrzyska i walki gladiatorów.

1 kg bobu 2 szkl. oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyzezcka soli ziołowej

Bób umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Zajmie to około 10-12 minut. Ostudź, a potem osusz na bawełnianej ściereczce.
W rondlu rozgrzej 2 szklanki oleju. Temperatura jest wystarczająca, kiedy wrzucone do oleju ziarnko bobu natychmiast wypływa na powierzchnię i zaczyna skwierczeć. Wrzucaj bób niedużymi partiami do oleju i smaż przez 1-2 minuty, nie przejmując się, że niektóre łuski się pootwierają. Po usmażeniu odsączaj na papierowych ręcznikach.
Wymieszaj dokładnie sól ziołową, pieprz oraz paprykę i taką mieszanką posyp bób.