Święto pomidora


Co roku ze znajomymi urządzamy w ogrodzie ucztę, na której podajemy tylko potrawy z pomidorów. Każdego lata wypróbowujemy nowe przepisy, są jednak potrawy, które należą do stałego menu tego pomidorowego święta.


SMAŻONE ZIELONE POMIDORY

1/2 kg zielonych pomidorów
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. mąki kukurydzianej (polenty)
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody sodowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia

Do miski przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj sól i pieprz. Powoli dolewaj na przemian mleko i wodę. Cały czas miksuj. Powinieneś otrzymać gęste naleśnikowe ciasto.
Pomidory umyj i pokrój w 1-centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzej olej, tak aby pokrywał dno 1-centymetrową warstwą. Plastry pomidorów zanurzaj w cieście i smaż z obu stron po 2 minuty. Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj ciepłe, a najlepiej gorące.
Ze smażonymi zielonymi pomidorami powinno być tak, że to twoi goście czekają na pomidory, a nie na odwrót.

Zielone pomidory to nie specjalna odmiana, ale po prostu niedojrzałe czerwone.


POMIDOROWA SAŁATKA Z MELONEM

3 twarde pomidory
1/2 melona miodowego
1 mały ogórek szklarniowy
garść listków mięty
1 szkl. jogurtu naturalnego
świeżo zmielony pieprz
szczypta cynamonu

Warzywa i miętę umyj. Obierz melona i ogórek. Pomidory pokrój w ósemki, miętę drobno posiekaj. Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Miąższ melona potnij na kulki specjalnym nożem (jeśli go nie masz, kwadraty będą równie smaczne).
Wymieszaj pomidory, melona i ogórek w szklanej misce. Dodaj do jogurtu cynamon i posiekaną miętę. Polej sosem sałatkę. Posól i popieprz do smaku. Podawaj natychmiast.


POMIDORY ZAPIEKANE Z BAKŁAŻANEM

1/2 kg małych pomidorów
2 bakłażany
1/4 kg sera mozzarella
1/2szkl. oliwy z oliwek
4 łyżki mąki
garść listków bazylii
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka suszonego oregano

Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż na niej bakłażany z obu stron (po 2-3 minuty) na złoty kolor. Wyłóż na papierowy ręcznik i odsącz. Popieprz i posól.
Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Mozzarellę pokrój w krążki wielkości plasterków pomidora. Nasmaruj blaszkę do pieczenia masłem. Ułóż na niej plasterki bakłażana, na każdym z nich poukładaj plasterek pomidora, sera i umyty listek bazylii. Posyp wszystko oregano i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno.


CUKINIA I PAPRYKA W POMIDORACH

2 małe cukinie zielone
1 mała cukinia żółta
1 kg pomidorów
1/2 kg papryki zielonej
1 chili
1 łyżka słodkiej papryki
po 1 łyżce posiekanych świeżych liści bazylii i oregano
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki śmietany
szczypta cynamonu
1 łyżeczka brązowego cukru

Warzywa dokładnie umyj. Cukinię i paprykę pokrój w centymetrową kostkę. Chili rozkrój, usuń ze środka pestki i pokrój w cienkie paseczki Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło i olej. Wsyp pokrojone chili, posmaż pół minuty, dodaj słodką paprykę, zamieszaj i wsyp cukinię i paprykę. Wymieszaj dokładnie, zalej odrobiną wody i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, około 10 minut. Wtedy dodaj pomidory, pieprz, cynamon i cukier. Gotuj następne 5-7 minut, aż pomidory utworzą gęsty sos. Na koniec dodaj posiekane zioła i śmietanę. Wymieszaj i zagotuj jeszcze raz.
Podawaj ciepłe z kromkami świeżego chleba z masłem.

Przez dodanie chili danie staje się pikantne. Jeżeli nie lubisz ostrych potraw, zrezygnuj z chili lub dodaj małą papryczkę pepperoni, która nie jest tak ostra.


POMIDOROWE KORECZKI

4 pomidory
2 małe oscypki
4 kiszone ogórki
1 awokado
1 żółta papryka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Oscypki, pomidory, ogórki, awokado i paprykę pokrój w półtoracentymetrową kostkę. Na drewniane wykałaczki lub specjalne patyczki do koreczków ponadziewaj ser i warzywa (po 1 kawałku sera i każdego z warzyw). Posyp koreczki pieprzem ziołowym, oregano i odrobiną soli. Pozostaw na 15 minut, aby "się przegryzły".