Ciasta z jabłkami


Na ciasta nadają się odrobinę kwaskowe jabłka. Najlepsze to antonówki i szare renety. Do innych podczas gotowania należy dodać soku z cytryny.


BABECZKI "ZIELONE JABŁUSZKO"

Ciasto:
2,5 szkl mąki
1 szkl. cukru
3/4 kostki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
50 g posiekanych migdałów
30 g rodzynek
szczypta cynamonu

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zupełnie się rozgotują. Mus wylej na wyłożone bawełnianą ściereczką sitko i pozostaw na noc do odsączenia.
Odrobiną masła wysmaruj sześć okrągłych foremek do pieczenia babeczek o średnicy 12 cm. Resztę masła (powinno być miękkie!) wymieszaj mikserem ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodaj mąkę i już ręką zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk (jeśli się lepi, wgnieć w nie jeszcze trochę mąki). Włóż je do lodówki na dwie godziny.
W tym czasie na suchej patelni upraż posiekane migdały na złoty kolor i dodaj je wraz z rodzynkami i cynamonem do musu jabłkowego.
Połowę ciasta rozwałkuj na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość 4 mm. Wyłóż nim dna foremek. Wypełnij foremki musem jabłkowym.
Z reszty ciasta wywałkuj placki o średnicy 13 cm i przykryj nimi foremki, sklejając mocno brzegi. Nadmiar ciasta obetnij nożem, rozwałkuj i wytnij z niego (najlepiej za pomocą przygotowanego szablonu) jabłka i listki. Ułóż je na wierzchu każdej babeczki i posmaruj śmietaną.
Babeczki piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut, aż będą złote. Upieczone ostrożnie wyciągnij z foremek i pozostaw do ostygnięcia.
"Zielone jabłuszka" są pyszne i bardzo dekoracyjne, dlatego doskonale nadają się na przyjęcia i bankiety.


"JABŁKOWE OKRUCHY"

Ciasto:
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/4 szkl. wiórków kokosowych
1/2 kostki masła

Nadzienie:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

A także:
8 gałek lodów waniliowych

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka wraz z trzema łyżkami cukru i cynamonem. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Przełóż jabłka do blaszki do pieczenia o wymiarach 35 na 12 cm.
Wszystkie suche składniki na ciasto wsyp do miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone miękkie masło i wetrzyj je w suche składniki. Otrzymasz coś w rodzaju kruszonki. Posyp nią jabłka w blaszce.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 20-25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Jabłkowy deser jest przysmakiem z Kalifornii, gdzie nazywany jest "apple-crumble". Podaje się go na gorąco z gałką lodów waniliowych (lub z bitą śmietaną). Nie kroi się go, lecz nabiera płaską łyżką.


TORCIK JABŁKOWY

Ciasto:
1 puszka skondensowanego słodkiego mleka
tyle samo jogurtu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2,5-3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka masła

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
4 łyżki soku z cytryny
5 łyżek cukru
szczypta cynamonu

A także:
3/4 litra śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto oprócz sody i mąki wymieszaj mikserem w dużej misce. Dodaj sodę i 2,5 szklanki mąki. Jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Powinno się otrzymać jednolite ciasto, na tyle gęste, aby ledwo wylewało się z garnka - na blaszce trzeba będzie je rozsmarowywać. Konsystencja ciasta zależy od tego, jak gęsty był jogurt, stąd dodatkowe pół szklanki mąki, którym w razie potrzeby można zagęścić ciasto.
Masłem wysmaruj dużą blachę do pieczenia - tę, którą wsuwa się bezpośrednio do piekarnika. Wylej na blachę ciasto i dokładnie rozsmaruj na całej powierzchni. Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Gotowe ciasto powinno mieć złotobrązową barwę. Pozostaw je do ostygnięcia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Dodaj 1/3 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem około 10 minut, aż się rozgotują. Odstaw, by ostygły.
Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i ubij na sztywno.
Ciasto przekrój na dwa placki. Na jednym rozsmaruj połowę masy jabłkowej i połowę bitej śmietany. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj na nim pozostałe jabłka i śmietanę. Włóż ciasto do lodówki.
Tort jabłkowy można jeść od razu po przygotowaniu, dużo lepszy jest jednak, kiedy postoi przez noc w lodówce. Sok z jabłek nasącza placki i robią się one mięciutkie i aromatyczne. Ciasto staje się delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dlatego warto poczekać.