Słodkie kulki


KOKOSOWE

1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 kostki miękkiego masła
2 łyżki masła orzechowego
1,2 szkl. mleka w proszku
1/3 szkl. cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
po 1 opakowaniu czarnej i białej czekoladowej polewy do ciast

Roztop 1/4 kostki masła na patelni, wsyp wiórki kokosowe i smaż je, aż będą w kolorze złotym. Pozostaw do ostygnięcia.
W misce mikserem utrzyj na pulchną masę pozostałe masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem orzechowym. Cały czas ucierając dodawaj po łyżce uprażonych wiórków kokosowych.
Odłóż mikser, dosypuj powoli mleka w proszku do masy i teraz już ręką zagniataj ciasto.
Będzie gotowe, kiedy uda się z jego kawałka utoczyć dłońmi kulkę. Jeśli kulka klei się do rąk, dodaj więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się i rozpada, dodaj do ciasta 1 łyżkę masła i zagnieć jeszcze raz.
Ułóż kulki ciasno jedna przy drugiej na tacy. Polewę przygotuj według wskazówki na opakowaniu. Wytnij w opakowaniach maleńkie dziurki, tak aby polewa leciała tylko cieniutkim strumyczkiem. Zdecydowanymi ruchami dłoni tam i z powrotem nanoś na kulki ozdobne linie z białej i czarnej czekolady. Poczekaj, aż polewa stwardnieje.


ORZECHOWE

50 g orzechów włoskich
5 czubatych łyżek masła
1/2 szkl. śniadaniowych płatków kukurydzianych
1 szkl. mleka w proszku
1/3 szkl. cukru pudru
1 opakowanie czekoladowych ozdobnych ziarenek kawy

Orzechy zmiel w młynku elektrycznym. Powinno ich być 1/2 szklanki.
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, wsyp orzechy i smaż, cały czas mieszając, około 3-5 minut, aż się przyrumienią. Odstaw do ostygnięcia.
Płatki śniadaniowe pokrusz ręką na proszek.
Zmiksuj masło, ostudzone orzechy i cukier puder. Dodaj płatki śniadaniowe i mleko w proszku. Zagnieć. Powinno się otrzymać zwartą masę. Ulep z niej z kulki o średnicy 3 cm. W środek każdej kulki wetknij czekoladowe ziarenko kawy.


KARMELOWE

50 g orzechów laskowych
100 g wiórków kokosowych
1/3 kostki masła
szczypta cynamonu
1/2 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szkl. mleka w proszku

Orzechy wysyp na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika na około 10 minut, aż staną się złote, a skórka zacznie odchodzić. Wyjmij z piekarnika, ostudź i obetrzyj skórkę. Ja biorę po parę orzechów pomiędzy obie dłonie i mocno trę. Wtedy skórka sama odchodzi, wystarczy tylko parę razy dmuchnąć.
Masło roztop w rondlu o grubym dnie, wsyp cukier. Cały czas mieszaj.
Powoli nastąpi proces karmelizacji, czyli cukier zacznie się rozpuszczać i ciemnieć, aż zrobi się brązowy. Musisz uważać, aby go nie przypalić - wtedy mieszanina w garnku zaczyna gorzko pachnieć i dymić i już nie nadaje się do niczego.
Gdy cukier zbrązowieje, dodaj szczyptę cynamonu i cukier waniliowy, zamieszaj i wlej 1/2 szklanki wody. Uważaj przy tym, bo mieszanina w garnku zacznie gwałtownie strzelać i kipieć, a to dlatego, że pod wpływem oziębienia wodą karmel wytrąci się i stwardnieje. Trzeba go teraz gotować, aż znowu się rozpuści. Zakończ gotowanie, kiedy w garnku będzie już tylko gęsty ciemnobrązowy płyn bez żadnych grudek o przyjemnym karmelowym zapachu.
Pozostaw płyn do wystygnięcia, a potem wsyp do niego mleko w proszku i zmiksuj. Otrzymasz gęstą masę, którą należy odstawić na parę godzin, aby stężała. Ulep z niej kulki o średnicy około 3 centymetrów i każdą obtocz w wiórkach kokosowych, a w środek wciśnij orzeszek.


OWSIANE

3 łyżki masła
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
5 łyżek mleka
1,5 szkl. płatków owsianych
2 łyżki posiekanych migdałów
kilka kropel olejku migdałowego do ciast
2 łyżki rodzynek
3 łyżki mleka w proszku
1 opakowanie polewy do ciast o smaku białej czekolady

2 łyżki masła roztop na patelni. Wsyp połowę płatków owsianych i cały czas mieszając praż, aż nabiorą złotego koloru. Tuż przed końcem prażenia dodaj migdały, tak by one też zdążyły się przyrumienić. Odstaw do ostygnięcia.
W rondelku zagotuj mleko z cukrem i pozostałym masłem. Zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj rodzynki i olejek migdałowy. Wymieszaj dokładnie. Wsyp do ciepłej masy czekoladowej uprażone płatki z migdałami oraz te nieprażone, dokładnie wymieszaj i dodaj mleko w proszku. Otrzymasz gęste ciasto. Kiedy będzie jeszcze ciepłe, ulep kulki o średnicy 3 centymetrów. Każdą kulkę ozdób paseczkami z polewy czekoladowej przygotowanej według przepisu na opakowaniu.


Przepisy na około 20 kulek