Samosy


Te smażone, zawijane rożki pochodzą z Indii. Zdobyły jednak popularność na całym świecie. W każdej restauracji wegetariańskiej na maszym globie podaje się samosy, dopasowując często składniki farszu do miejscowego smaku.


SAMOSY - JAK TO SIĘ ROBI

1/2 kostki masła
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
olej do smażenia
ewentualnie 2 łyżki śmietany

Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się lepi, wgnieć w nie jeszcze odrobinę mąki.
Z ciasta utocz wałek o średnicy 5 cm. Podziel go nożem na 7 krążków. Każdy z krążków spłaszcz pomiędzy dłońmi.
Krążki rozwałkuj na okrągłe placki, nie grubsze niż 0,5 cm. Przekrój je nożem na pół. Każdą połówkę złóż na pół i zlep, tak aby powstało coś na kształt lejka, oczywiście bez dziurki na dole.
W rożki nakładaj po dużej łyżce farszu i dokładnie je zalep (jeżeli potrafisz, robiąc ozdobny wzorek).
Tradycyjnie samosy smaży się w głębokim oleju z obu stron na złotobrązowo, czyli około 4 minut z każdej strony.
Ja wolę samosy w wersji pieczonej, są dużo zdrowsze, a równie smaczne. Samosy poukładaj na dużej blasze do pieczenia w równych rządkach. Po wierzchu posmaruj je pędzelkiem umoczonym w śmietanie (ładnie się przyrumienią). Piec trzeba w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 minut, aż zrumienią się całe na złoto.
Samosy można podawać do zup, jako przekąskę na przyjęciach, z surówką na lunch. Są również ciekawą alternatywą dla kanapek na drugie śniadanie. Wtedy najlepiej zrobić je dwa razy większe.


SAMOSY PO INDYJSKU

1 duży ziemniak
kawałek kalafiora wielkości pięści
1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 pomidor
1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka masła
1 szkl. oleju do smażenia

Ziemniak obierz i pokrój w drobniutką kostkę (0,5 cm).
Kalafior podziel na malutkie różyczki, niewiele większe od ziemniaczanych kostek.
Groszek zalej 1 szklanką wody i zagotuj, odcedź.
Pomidor sparz, obierz i drobno posiekaj.
Olej rozgrzej w małym rondelku i usmaż w nim partiami ziemniaczane kostki i kalafiorowe różyczki do złotego koloru. Odsącz na papierowych ręcznikach.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj przyprawy, zamieszaj, wrzuć posiekany pomidor i smaż przez 2 minuty. Następnie wsyp usmażone warzywa, dodaj 1/2 łyżeczki soli i śmietanę. Wymieszaj i gotuj, aż farsz będzie gęsty. Odstaw z ognia, a gdy ostygnie, napełnij nim rożki.


SAMOSY PO WŁOSKU

1 litr mleka (3,2 proc. tłuszczu, nie może być UHT)
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 pomidory
1/2 szkl. zielonych oliwek
1/2 żółtej papryki
1/3 szkl. świeżo startego parmezanu
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i natychmiast wsyp kwasek cytrynowy. Lekko zamieszaj i poczekaj chwilę, aż mleko zetnie się i od serwatki oddzieli się twardy biały ser, nazywany panirem. Jeżeli tak się nie dzieje, dodaj jeszcze odrobinę kwasku i podgrzej mleko jeszcze raz. Wyjmij ser łyżką cedzakową na sitko i poczekaj przynajmniej 2 godziny, aż odcieknie.
Pomidory sparz, obierz i posiekaj. Oliwki pokrój w cienkie plasterki, paprykę w malutką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp do niej paprykę i oliwki, smaż 3 minuty. Dodaj pomidory i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Wkrusz panir, dodaj 1 łyżeczkę soli i parmezan. Zamieszaj. Jeżeli farsz jest rzadki, gotuj, aż się zagęści. Pozostaw na patelni do ostygnięcia.


SAMOSY PO POLSKU

1/4 główki białej kapusty (około 600 g)
2 łyżki masła
2 suszone śliwki
2 suszone prawdziwki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego

Prawdziwki umyj, mocz w wodzie przez godzinę, a potem w tej samej wodzie pogotuj przez 5 minut. Posiekaj w drobne paseczki.
Śliwki pokrój w drobną kostkę.
Kapustę poszatkuj jak najdrobniej.
W garnku o grubym dnie roztop masło, wrzuć kapustę, wymieszaj i dolej odrobinę wody. Przykryj i gotuj co najmniej 40 minut, co jakiś czas dolewając wody. Kapusta powinna się w połowie gotować, a w połowie prażyć. W efekcie powinna być miękka i lekko brązowa jak bigos. W połowie duszenia dodaj do kapusty grzyby i suszone śliwki, a pod koniec koncentrat pomidorowy i jedną łyżeczkę soli.
Ostudź i napełniaj rożki z ciasta.
Samosy z kapustą najlepiej smakują pieczone, podawane z klarownym barszczem.


SAMOSY PO ANGIELSKU

1 kg kwaskowych jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka kaszy manny
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu, szczypta imbiru
2 łyżki rodzynek
3 łyżki cukru pudru

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć do rondla, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Duś jabłka, mieszając co jakiś czas. Gdy powstanie jednolity mus, dodaj cukier, kaszę mannę, cynamon, imbir i rodzynki. Pogotuj jeszcze, aż otrzymasz gęsty przecier, który nie będzie wyciekał z samosów. Jeżeli farsz cały czas będzie za rzadki, dodaj więcej kaszy manny. Pozostaw do ostygnięcia.
Samosy z farszem jabłkowym podawaj posypane obficie cukrem pudrem.


Przepisy na ok. 15 sztuk.