Cykoria


Dobra cykoria ma zupełnie białe liście, bladożółte na końcach. Kiedy listki na końcach są zielone, możemy być pewni, że warzywo będzie za gorzkie i po prostu niesmaczne.
Cykoria jest doskonała do zimowych sałatek, ale można ją również podawać na ciepło. Trzeba jednak pamiętać, aby do gotowania nie używać aluminiowych czy żelaznych garnków, bo wtedy zrobi się czarna.


IMBIROWA ZUPA Z CYKORII

5 cykorii
4 duże ziemniaki
1 łyżka masła
kawałek korzenia imbiru wielkości orzecha włoskiego
1 pomarańcza
1 cytryna
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 litr bulionu warzywnego
garść listków melisy cytrynowej
3/4 szklanki gęstej śmietany

Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok.
Warzywa umyj. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Z cykorii usuń głąb, liście drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Zalej bulionem w garnku ziemniaki, cykorię i imbir, dodaj 1 łyżeczkę soli, masło i gotuj na średnim ogniu 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Wyjmij, najlepiej łyżką cedzakową, 1/3 warzyw. Resztę zmiksuj na krem i przypraw do smaku curry, kminkiem, solą i sokiem z cytryny i pomarańczy. Wrzuć do zupy niezmiksowane warzywa. Tuż przed podaniem wymieszaj ją ze śmietaną i posyp posiekanymi listkami melisy.

Zapracowanym proponuję użycie warzywnego bulionu w kostce, smakoszy zachęcam do zrobienia prawdziwego bulionu. Trzeba umyć i pokroić w duże kawałki włoszczyznę, zalać wodą, dodać odrobinkę masła i 1 liść laurowy. Gotować pod przykryciem 40 minut, a następnie odcedzić wywar.


ŁÓDECZKI Z CYKORII NAPEŁNIANE DZIKIM RYŻEM

4 cykorie
1/2 szklanki dzikiego ryżu
1/2 szklanki ryżu białego
150 g ananasa (może być z puszki)
100 g sera tofu
3 łyżki masła
1/4 szkl. soku pomarańczowego
1 łyżeczka miodu
szczypta szafranu
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki sosu sojowego

Cykorie umyj, osusz, odetnij zgrubiałe piętki. Każdą cykorię przekrój wzdłuż, usuń środkowe listki, zostawiając trzy zewnętrzne, tak aby powstały łódeczki.
W dużej ilości osolonej wody ugotuj (jak makaron) do miękkości ryż dziki (30-35 min) i biały (15-20 min). Odcedź.
Tofu i ananasa pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wsyp 1 łyżeczkę curry i kostki tofu. Kiedy zarumienią się ze wszystkich stron, dodaj ananasa, sos sojowy, sok pomarańczowy i miód. Duś pod przykryciem przez 5 minut.
Przełóż kostki tofu i ananasa do innego naczynia.
Na patelni roztop 1 łyżkę masła z resztą curry i szafranem, wrzuć oba ryże, przesmaż je przez 2-3 minuty, zdejmij z ognia, wymieszaj z tofu i ananasem i dopraw solą do smaku.
Łódeczki cykoriowe przysmaż na pozostałym maśle ze wszystkich stron. Podczas smażenia leciutko posól.
Usmażone cykorie napełnij farszem ryżowym i od razu podawaj.


CYKORIA DUSZONA W MIODZIE

4 cykorie
2 łyżki miodu
1 duża cytryna
2 łyżki masła
pieprz

Z cytryny wyciśnij sok. Cykorię obierz z wierzchnich listków, umyj, dokładnie osusz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń głąby, uważając, aby połówki się nie rozpadły.
Na patelni o grubym dnie roztop masło. Dodaj miód, wymieszaj. Wrzuć na patelnię połówki cykorii i obracaj je, żeby z każdej strony pokryły się miodową glazurą.
Dodaj sok z cytryny, odrobinę pieprzu i soli. Duś pod przykryciem do czasu, aż cykoria zmięknie. Jeżeli będzie się przypalać, dolej odrobinkę wody. Na koniec sos na patelni powinien być jak gęsty syrop.
Podawaj cykorię polaną tym syropem jako dodatek do innych dań.


SAŁATKA Z CYKORII

4 cykorie
2 winne jabłka
szczypta cukru
szczypta pieprzu
2 łyżeczki soku z cytryny
5 łyżek śmietany jogurtowej

Cykorię na surowo można łączyć prawie ze wszystkim. Ja za największy przysmak uważam tę prostą kombinację cykorii, jabłek i śmietany.
Cykorię umyj, osusz, usuń głąby, listki pokrój w drobne krążki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cykorią, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i cukrem.