Spaghetti


PRIMAVERA

500 g spaghetti
1 szklanka mrożonego groszku
1 szklanka mrożonego bobu
1 brokuł
3 łyżki masła
2 szkl. śmietany
1 szkl. świeżo tartego parmezanu
świeżo mielony pieprz

Brokuł umyj i pokrój w małe różyczki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1 łyżeczkę soli.
Wrzuć do gotującego się wrzątku mrożony bób, doprowadź do wrzenia, pogotuj 5 minut i wyciągnij cedzakową łyżką. Przepłucz bób w zimnej wodzie, ostudź i wyłuskaj.
Do tej samej wody wrzuć groszek. Gdy woda zawrze, wyciągnij go. Na końcu wrzuć brokuł i gotuj, aż będzie jędrny (7-9 minut). Na patelni rozgrzej masło, dodaj śmietanę i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż się połączą, jednak nie doprowadzaj do wrzenia. Wsyp 3/4 parmezanu i mieszaj, aż się rozpuści. Posól i popieprz sos do smaku.
Gorące spaghetti wymieszaj z warzywami, każdą porcję polej sosem i posyp odrobiną parmezanu. Podawaj natychmiast.

Oczywiście spaghetti primavera jeszcze lepiej smakuje latem, kiedy są młode, świeże warzywa, wtedy też można dodać do niego zieloną fasolkę szparagową i końcówki zielonych szparagów.


Z GORGONZOLĄ

500 g spaghetti
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 szkl. śmietanki
200 g sera gorgonzola
świeżo mielony pieprz i gałka muszkatołowa

Czosnek obierz i rozgnieć.
Rozgrzej masło w garnku o grubym dnie, dodaj czosnek i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
Wlej do garnka 1/3 szklanki śmietany, wkrusz gorgonzolę i mieszaj, aż ser zupełnie się rozpuści, jednak nie dopuść do tego, aby się zagotował. Dodaj pozostałą śmietanę, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
Gdy sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany, posól, popieprz i dodaj gałki muszkatołowej do smaku.
Polej sosem gorące spaghetti i każdą porcję posyp jeszcze odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej.

Gorgonzola to znany na całym świecie włoski ser pleśniowy. Można znaleźć różne jego odmiany, do tej potrawy najlepiej nadaje się łagodna, lekko słodkawa odmiana, zwana dolce latte.


Z PIECZARKAMI I MASCARPONE

500 g spaghetti
20 średniej wielkości pieczarek
4 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku (jeśli lubisz)
250 g mascarpone
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
4 łyżki śmietany

Pieczarek nie myj, lecz dokładnie obierz i posiekaj w drobne plasterki.
Czosnek obierz i rozgnieć.
Na patelni z grubym dnem roztop masło i wsyp pieczarki. Smaż na średnim ogniu, aż się przyrumienią i zmiękną. Podczas smażenia dodaj czosnek.
Wymieszaj mascarpone z pieczarkami i smaż do czasu, aż ser się rozpuści.
Dodaj śmietanę, posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj z gorącym spaghetti i podawaj natychmiast.

Mascarpone to rodzaj włoskiego sera kremowego. Przez długie lata nie można go było u nas dostać. Jednak ostatnio ku mojej wielkiej radości zobaczyłam go w paru supermarketach. Jest używany przede wszystkim do wyrobu jednego z najsłynniejszych deserów włoskich - tiramisu - ale doskonale nadaje się również do spaghetti. W ostateczności można zastąpić go bardzo gęstą (taką, którą można kroić nożem) śmietaną kremową.