Świeże zioła


ZUPA FASOLOWA Z ZIOŁAMI

1/2 kg świeżej (nie suszonej) białej fasoli
garść świeżych liści: majeranku, bazylii i oregano
2 średnie ziemniaki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka masła
2 listki laurowe
1 łyżeczka pieprzu białego
2 suszone prawdziwki
5 łyżek gęstej śmietany
2 litry bulionu warzywnego (ostatecznie może być z kostki)

Zioła umyj, osusz i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Fasolkę umyj, przebierz, zalej wrzącym bulionem. Dodaj masło, liść laurowy, prawdziwki, połowę posiekanych ziół i gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Wyjmij z garnka około 1 szklanki ugotowanej fasoli, resztę zupy zmiksuj na krem, dodając pozostałe składniki i 1,5 łyżeczki soli. Kremem zalej całą fasolę, dodaj pozostałe zioła i zamieszaj. Podawaj najlepiej z małymi grzankami posypanymi odrobiną parme-zanu podczas pieczenia.

Bulion przygotowuje się w prosty sposób. Duży pęk włoszczyzny należy obrać i posiekać razem z zielonymi częściami warzyw (oprócz liści marchewki). Zalać 2 litrami wrzącej wody, dodać łyżeczkę masła, ziele angielskie, liść laurowy i gotować 30 min. Cały czas uzupełniać wyparowującą wodę. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia, zebrać tłuszcz, który zastygnie na powierzchni.


ZIEMNIAKI Z GRZYBAMI ZAPIEKANE W ZIOŁACH

1 kg jak najmniejszych ziemniaków
5 małych grzybów (kurek, podgrzybków bądź pieczarek)
garść świeżych liści: bazylii, oregano i tymianku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mały oscypek
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Na sos:
1 opak. śmietankowego serka do smarowania pieczywa
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
pieprz,
słodka papryka

Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw, nie obieraj. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedź i pokrój w połówki, większe sztuki w ćwiartki.
Zioła umyj, osusz i posiekaj. Odłóż jedną łyżkę.
Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Oscypek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć posiekane zioła i smaż przez chwilę. Dodaj plastry grzybów, zamieszaj. Duś pod przykryciem 5 minut, następnie dodaj ziemniaki i teraz już bez przykrycia smaż wszystko ok. 15 minut, aż ziemniaki się zarumienia, a grzyby będą miękkie. Dodaj oscypek, pozwól, aby się odrobinę rozpuścił. Zdejmij patelnię z ognia, popieprz i dosól do smaku.
Składniki sosu wymieszaj na gładką masę.
Podawaj ziemniaki z rozetką sosu, posypaną po wierzchu resztą siekanych ziół.


ZIOŁOWE PLACKI ZIEMNIACZANE

5 gałązek estragonu
5 galązek natki pietruszki
3 duże ziemniaki
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 kostki masła
sól
pieprz

Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Ziemniaki umyj i obierz. Na największych oczkach tarki zetrzyj ziemniaki na jak najdłuższe słupki. Odciśnij z nich sok. Dodaj posiekane zioła, 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj. Na teflonowej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy. Nakładaj po łyżce tartych ziemniaków, formując placki. Smaż po 3 minuty z obu stron, do złotego koloru. Wyjmij, odsączaj na papierowym ręczniku. Smaż aż do wyczerpania ciasta, uzupełniając za każdym razem tłuszcz na patelni. Podawaj na ciepło z maślanką.


NAPÓJ ANANASOWY Z MELISA I MIĘTĄ

1l soku ananasowego
garść gałązek mięty i melisy
1/4 małego świeżego ananasa
kostki lodu

Ananasa obierz dokładnie, usuwając stwardniałą skórkę. Pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Liście mięty i melisy z gałązkami umyj i zmiksuj w robocie kuchennym wraz z połową szklanki wody mineralnej. Przecedź otrzymaną mieszankę. Ja robię to, wykładając sitko jedną z warstw chusteczki higienicznej.
Zmieszaj sok ananasowy z sokiem ze zmiksowanych ziół, cząstkami ananasa i kostkami lodu. Otrzymasz doskonały orzeźwiający napój, idealny na przyjęcia lub proszone kolacje.