Serniki bez jajek


Z JABŁKAMI I KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

3/4 kg trzykrotnie mielonego twarogu
100 g waniliowego serka homogenizowanego
100 g cukru
1/2 cytryny
1 torebka budyniu waniliowego
4 łyżki masła
1 kg kwaskowych jabłek
2 łyżki cukru pudru
1 szkl. konfitur wiśniowych
1/2 szkl. konfitur morelowych
2 łyżki płatków migdałowych
Ciasto:
20 g drożdży
35 dag maki
1/2 szkl. mleka
1 łyżka cukru
3 łyżki masła

W dużej misce rozpuść w letnim mleku drożdże i cukier. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztop i ostudź masło, odrobiną wysmaruj blaszkę (40 x 40 cm).
Kiedy mieszanina w misce podwoi objętość, zagnieć ciasto, dodając po trochu resztę mąki. Gdy wgnieciesz niemal całą mąkę, dodaj masło. Zagniataj dalej, aż otrzymasz dość zwarte, ale miękkie ciasto, nie klejące się do rąk (jeśli się klei, dodaj jeszcze odrobinę mąki). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.
Z cytryny obetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Jabłka obierz, specjalnym przyrządem usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki z otworem w środku.
Miękkie masło rozetrzyj z cukrem na pulchną masę, dodaj budyń, sok i skórkę z cytryny, twaróg oraz serek i ucieraj przez parę minut.
Cieniutko rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód blaszki, tak aby odrobinę wchodziło na boczne ścianki.
Na cieście rozsmaruj masę serową, na niej ułóż plastry jabłek, tak żeby odrobinę na siebie zachodziły, jak gonty.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 190 st. C.
Piecz sernik na środkowym poziomie piekarnika 20 minut.
Wyjmij blaszkę i nałóż w otwory w plastrach jabłek marmoladę wiśniową.
Posyp sernik cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) i znowu wstaw do piekarnika na 20 minut.
Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni.
Jeszcze gorący sernik posmaruj pędzelkiem roztrzepaną konfiturą morelową i posyp płatkami. Podawaj z rozetką bitej śmietany.


CZEKOLADOWY

Ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. oleju
1 szkl. jogurtu naturalnego
3/4 szkl. cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa serowa:
75 dag twarogu trzykrotnie mielonego
15 dag cukru pudru
1 szkl. mleka
1 torebka budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 gotowa czekoladowa polewa do ciast

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksuj na gładką masę.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Wylej ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (25 x 40 cm) i wstaw do piekarnika na 30 min.W tym czasie zmiksuj pozostałe składniki (oprócz polewy) na masę o konsystencji ugotowanego budyniu.
Wyłóż masę na podpieczone ciasto, równomiernie rozsmaruj i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 min, aż masa serowa zezłoci się.
Po ostudzeniu wyjmij sernik z blaszki i polej polewą czekoladową.


"TIRAMISU" Z OWOCAMI

Ten sernik ten, podobnie jak słynny deser tiramisu, robi się z włoskiego sera mascarpone, dzięki czemu ma równie wyjątkową, kremową konsystencję. W tym przepisie mascarpone można w ostateczności zastąpić śmietankowym lub jogurtowym serkiem do smarowania pieczywa.

40 dag herbatników
20 dag miękkiego masła
40 dag (3/4 puszki) skondensowanego słodkiego mleka
1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
40 dag mascarpone
1 szkl. owoców do wyboru: brzoskwiń pokrojonych w kostkę, truskawek, wydrylowanych wiśni lub malin
po parę kropli olejku waniliowego i migdałowego
listki świeżej mięty

Połamane herbatniki zmiksuj partiami na proszek. Rozetrzyj go dokładnie ręką z miękkim masłem i olejkiem migdałowym. 2 łyżki masy odłóż do dekoracji, resztą wyłóż, dobrze ugniatając, tortownicę o średnicy 20 cm.
W kubku miksera do robienia koktajli przez 2 minuty mieszaj mascarpone, olejek waniliowy, sok z cytryny i skondensowane mleko. Odstaw na 5 minut do stężenia. Potem wymieszaj z owocami i przełóż do tortownicy. Posyp rozkruszoną masą herbatnikową, udekoruj listkami mięty. Wstaw sernik do lodówki na parę godzin.