Truskawki


CZEKOLADOWE MUFFINSY Z TRUSKAWKAMI

1,5 szkl. mąki,
2,5 łyżki kakao,
3/4 szkl. cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżeczka sody,
1/2 szkl. oleju słonecznikowego,
1 szkl. kremówki,
1 łyżka soku z cytryny,
4 łyżki cukru pudru,
12 dorodnych truskawek,
1 słoiczek dżemu truskawkowego ew. 1 łyżka masła

Muffinsy to bardzo popularne w krajach anglosaskich babeczki.
Zmieszaj w misce mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy i sodę. Dodaj szklankę wody, olej i sok z cytryny. Drewnianą łyżką wymieszaj wszystko dokładnie na gładkie ciasto. Powinno go wystarczyć na 12 muffinsów, a więc na standardową dużą blachę do ich pieczenia*.
Ja do każdego wgłębienia blachy wkładam papierową foremkę do pieczenia babeczek i dopiero do niej wlewam ciasto. Po pierwsze, ułatwia to wyjęcie muffinsów po upieczeniu, po drugie, podawane w papierowych foremkach wyglądają dużo ładniej. Jeżeli nie używasz papierowych foremek, każde wgłębienie foremki nasmaruj leciutko masłem i dopiero wtedy wlej ciasto, dzieląc je na 12 części.
Wstaw blaszkę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180° C.
W czasie pieczenia muffinsów umyj i osusz truskawki, usuń szypułki. Kremówkę ubij z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno.
Kiedy muffinsy ostygną, wyjmij je z blaszki i natnij na wierzchu kółeczka o średnicy 3 cm. Prowadząc nóż wzdłuż naciętych kółek, wytnij z każdej babeczki stożek ciasta, uważając, aby jej nie uszkodzić. Przyprósz babeczki i stożki cukrem pudrem.
Do wydrążonych babeczek włóż po łyżeczce dżemu truskawkowego i po czubatej łyżce bitej śmietany, wsuń z powrotem wycięte ciasto, umieść na nim rozetkę bitej śmietany i przeciętą na pół truskawkę.

Takie blaszki można już u nas kupić. Można je też zastąpić małymi foremkami do pieczenia babeczek.


BABECZKI TRUSKAWKOWE

Na ciasto:
2 szkl. mąki,
3 łyżki cukru,
3/4 kostki masła,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka olejku migdałowego
Na nadzienie:
1/2 puszki skondensowanego słodzonego mleka,
1/3 szkl. świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
300 g śmietankowego serka do smarowania pieczywa (bez żadnych dodatków),
1/2 kg dojrzałych truskawek

Uprzedzam, że od tych babeczek trudno się oderwać. Nikt nie poprzestaje na jednej. Dlatego od razu podaję przepis na podwójną porcję, czyli 24 sztuki.
Odrobiną masła wysmaruj 24 małe foremki do pieczenia babeczek (jeśli nie masz aż tylu, piecz babeczki partiami).
Resztę masła - powinno być miękkie - wymieszaj mikserem ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem i olejkiem migdałowym na pulchną masę. Dodaj mąkę i teraz już ręką zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk (jeśli tak się dzieje, wgnieć w nie jeszcze trochę mąki).
Ciasto wstaw do lodówki na pół godziny, a po wyjęciu partiami wałkuj na cienkie placuszki. Wyłóż placuszkami foremki i nakłuj je w paru miejscach widelcem, aby ciasto zbyt nie urosło. Jeszcze lepiej jest wsypać do każdej babeczki garstkę suchego grochu bądź fasoli.
Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po ostygnięciu delikatnie wyjmij z foremek.
Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki. W kubku miksera do robienia koktajli zmieszaj skondensowane mleko, śmietankowy serek, olejek waniliowy oraz sok z cytryny. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę - w tym czasie składniki powinny się połączyć i ściąć, tworząc masę o konsystencji budyniu. Łyżką wymieszaj masę z połową pokrojonych truskawek i nałóż ją do babeczek. Pozostałymi truskawkami udekoruj babeczki. Wstaw do lodówki na 2 godziny, podawaj schłodzone.


TRUSKAWKOWE TOSTY

1/2 długiej bagietki,
1/2 kg truskawek,
2 łyżki masła,
200 g miękkiego koziego sera,
świeżo mielony czarny pieprz

Kup jak największe i najdojrzalsze truskawki. Umyj je, osusz i po usunięciu szypułek przetnij na pół.
Bagietkę pokrój na kromki o grubości 1 cm. Upiecz na złoty kolor w tosterze lub w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Posmaruj tosty odrobinką masła.
Ser zgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną i odrobiną pieprzu i posmaruj nim tosty. Na wierzchu połóż połówkę truskawki. Jest to wspaniała przekąska na przyjęcia, szczególnie do aperitifu.