Przekąski koktajlowe (1)


Koktajlowe przyjęcie to wielkie wyzwanie dla każdej gospodyni. Gościom podaje się tylko napoje i miniaturowe przekąski. W malutkich dwóch kęsach należy zawrzeć cały swój kunszt kulinarny. Przekąski muszą być tak poręczne, aby dało się je trzymać w jednej ręce (w drugiej mamy kieliszek). Na jedną osobę przeznaczamy nie mniej niż sześć sztuk.


OSCYPKOWE RULONIKI

6 małych podłużnych oscypków
1 świeży, chrupiący chleb alpejski
10 łyżek łagodnej musztardy
Do dekoracji:
natka pietruszki
czerwona papryka
czarne oliwki

Chleb pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 1,5cm.
Oscypek pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Smaż je partiami na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoto, niecałe dwie minuty. Nie szkodzi, jeżeli plasterki gdzieniegdzie lekko zbrązowieją.
Każdy plaster posmaruj cieniutko musztardą, owiń go dookoła kawałeczka chleba i nadziej na drewnianą wykałaczkę. Musztarda powinna znajdować się w środku ruloników, a wykałaczkę należy nabić nie pionowo, lecz ukośnie, pod kątem. Należy robić to partiami, w miarę smażenia i dość szybko, dlatego że oscypek po ostygnięciu staje się twardy i nie można go już formować w ruloniki.
Resztę musztardy włóż do szprycy do dekorowania tortów. Na każdy rulonik wyciśnij rozetkę musztardy, a w jej środek włóż gałązkę natki pietruszki, malutką kostkę papryki lub plasterek czarnej oliwki.
Oscypkowe ruloniki można podawać zarówno na ciepło (wtedy są miękkie i soczyste), jak i na zimno (wtedy ser staje się chrupiący).


KORECZKI Z MOZZARELLĄ

200 g dobrej, najlepiej włoskiej, mozzarelli w zalewie
200 g małych koktajlowych pomidorów
pęczek świeżej bazylii
świeżo mielony pieprz
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich

Mozzarellę wyjmij z zalewy, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w sześciany o boku 1,5 cm.
Pomidory umyj, oderwij szypułki. Jeżeli mają średnicę nie większą niż 2,5 cm, użyj całych, jeżeli większą - pokrój je na połówki.
Bazylię umyj, osusz i oderwij listki.
Na wykałaczki nadziewaj kolejno mozzarellę, złożony na pół listek bazylii, pomidor, kolejny listek i kolejną kostkę mozzarelli.
Ułóż koreczki ściśle obok siebie na tacy lub desce i posyp obficie pieprzem, ziołami i solą. Przenieś na czystą tacę i podawaj.


KOSZYCZKI SEROWE

250 g jak najtwardszego żółtego sera
1 mała lodowa sałata
garść liści rucoli
2 marchewki
3 łyżki ziaren słonecznika
garść kiełków fasoli mung
1 łyżka oliwy z oliwek

Sałatę, rucolę, marchew oraz kiełki umyj i dokładnie osusz.
Sałatę porwij na drobne kawałki, marchew obierz i pokrój na cieniutkie słupki długości 3 cm.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor, pozostaw do ostygnięcia.
Ser schłódź w lodówce i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Utarty ser nie powinien się zbytnio kleić, dlatego należy wybierać sery twarde i nie za tłuste.
Przygotuj sobie szklaneczkę (lub kieliszek) o średnicy nie większej niż 4 cm, ustaw ją dnem do góry.
Na rozgrzaną teflonową patelnię wsyp cieniuteńką warstewkę sera, jak placuszek, o średnicy 7-8 cm. Sera powinno być naprawdę mało (tak aby prześwitywała patelnia), ale powinien być rozsypany równomiernie, żeby nie było większych dziur. Ser bardzo szybko zacznie się topić i przypiekać. Kiedy utworzy już zwarty placek, podważ go drewnianą łopatką i delikatnie przenieś na szklaneczkę, nieprzypieczoną stroną do dołu. Teraz liczy się szybkość i precyzja. Placek przez parę sekund będzie jeszcze miękki i wtedy musisz uformować z niego koszyczek, czyli zagiąć brzegi placka lekko do dołu. Poczekaj, aż koszyczek stwardnieje, i delikatnie zdejmij go ze szklaneczki.
Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Wprawę osiąga się już przy piątym koszyczku.
Sałatę, rucolę, kiełki, marchewkę i ziarna słonecznika wymieszaj dokładnie z oliwą i odrobiną soli. Najlepiej zrobić to, potrząsając miską. Ważne, aby wszystkie składniki były suche, inaczej woda rozmoczy serowe koszyczki.
Tuż przed podaniem rozłóż na tacach małe serwetki, na każdej postaw serowy koszyczek, wsyp do niego odrobinę sałatki i natychmiast podawaj.
Najlepiej koszyczki robić jak najmniejsze, na dwa kęsy. Jeśli wyszły ci większe, podawaj je z małymi jednorazowymi widelczykami.