Przekąski koktajlowe (2)


SMAŻONE TORTILLE Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ

5 gotowych tortilli,
2 szk. oleju słonecznikowego do smażenia,
2 ziemniaki,
2 małe korniszony,
1/2 szkl. orzechów nerkowca,
1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku,
1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego,
1/2 szkl. jogurtowego majonezu,
1 łyżka kminku,
pieprz, listki świeżej mięty do dekoracji

Tortille to meksykańskie placki wyrabiane z dodatkiem mąki kukurydzianej. Można kupić je w sklepach z orientalną żywnością lub w dużych supermarketach.
Każdą tortillę pokrój na 8 równych części, jak tort.
Rozgrzej cały olej w rondlu i usmaż na złoto kawałki tortilli. Po usmażeniu staną się chrupiące.
Na tym samym oleju usmaż na złoto orzechy nerkowca, następnie osusz je papierowym ręcznikiem i odstaw, niech przestygną.
Ziemniaki w łupinach ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i pokrój w dość drobną kostkę.
Groszek wrzuć do wrzącej wody, zagotuj, odcedź i ostudź.
Kminek (najlepiej indyjski, zwany też rzymskim) upraż na suchej patelni, aby zrobił się o ton ciemniejszy, i zmiel w młynku do kawy na proszek.
Korniszony pokrój w drobną kosteczkę.
Wymieszaj w misce ziemniaki, orzechy, groszek, korniszony, jogurt, majonez i połowę zmielonego kminku, dosól do smaku.
Na każdy trójkąt tortilli nałóż łyżkę sałatki i posyp ją odrobiną kminku. Przekąskę udekoruj listkami świeżej mięty.


PAKORY

1/2 szkl. białej mąki,
1/2 szkl. mąki besan,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka curry,
1 mały kalafior,
1 szkl. zielonych oliwek,
1 duża czerwona papryka,
1 litr oleju słonecznikowego do smażenia

Pakora to kawałki warzyw obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju. W Indiach robi się je z dodatkiem mąki z mielonej ciecierzycy - besan, która nadaje pakorom wyjątkowej chrupkości. Besan można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale można też zastąpić mąką ze zmielonego grochu bądź soi. Ten przepis to moja zmodyfikowana, koktajlowa wersja pakory.
Kalafior i paprykę umyj i osusz. Kalafior pokrój w drobne różyczki, paprykę w 1,5-cm kostkę.
Na drewniane wykałaczki nadziewaj po 1 kawałku kalafiora i papryki oraz 1 oliwkę.
W misce zmieszaj obie mąki z przyprawami, czubatą łyżeczką soli i proszkiem do pieczenia. Mieszając mikserem, dolewaj stopniowo zimnej wody. Gdy powstanie gęste ciasto naleśnikowe, przestań dolewać wodę i miksuj jeszcze 2 minuty. Ciasto powinno być bardzo dobrze zmiksowane, żeby pakory były chrupkie.
W rondlu rozgrzej cały olej.
Maczaj w cieście kawałki warzyw nadziane na wykałaczki i wrzucaj na gorący olej. Smaż partiami na złotobrązowo. Mieszaj i przewracaj w czasie smażenia, aby się nie sklejały i równomiernie usmażyły. Odsączaj na papierowych ręcznikach i podawaj gorące.