Pieczone młode ziemniaki


PRZEPIS PODSTAWOWY

1 kg młodych ziemniaków,
1 łyżka masła,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka ziół prowansalskich

Ziemniaki obierz i pokrój w grub± kostkę (co najmniej 2 cm).
Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem, wysyp na ni± ziemniaki, polej oliw± z oliwek, posyp ziołami i 1 łyżeczk± soli.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 20-30 minut, aż będ± złote, a na brzegach nawet zabr±zowione.
Pieczone ziemniaki można oczywi¶-cie podawać po prostu ze szklank± ma¶lanki, ale można także ł±czyć z różnymi składnikami, otrzymuj±c inne, smaczne dania.


PIECZONE ZIEMNIACZKI Z KALAFIOREM W JOGURCIE

1/2 kg pieczonych młodych ziemniaków,
1 duży kalafior,
natka ¶wieżej kolendry lub pietruszki,
1/2 litra oleju do smażenia,
3/4 litra naturalnego jogurtu,
1 łyżeczka pieprzu

Kalafior umyj, osusz i pokrój w różyczki o ¶rednicy nie większej niż 3 cm. W rondelku rozgrzej olej i smaż kalafior partiami, jak frytki, do złotobr±zowego koloru. Osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Natkę kolendry umyj, osusz i drobno posiekaj.
Wymieszaj upieczone ziemniaki z usmażonym kalafiorem, zalej 3/4 litra jogurtu, dodaj posiekan± natkę oraz łyżeczkę soli. Wymieszaj i podawaj na ciepło.
Możesz tę potrawę je¶ć również na zimno, jednak wtedy trzeba od razu zalać upieczone ziemniaki 1 litrem jogurtu. Zanim ostygn±, "wypij±" nadmiar jogurtu.


PIECZONE ZIEMNIAKI Z WARZYWAMI W SOSIE PAPRYKOWYM

1/2 kg upieczonych młodych ziemniaków,
2 duże czerwone papryki,
1/2 szkl. mrożonego groszku,
1/2 kalafiora,
3 duże dojrzałe pomidory,
pęczek zielonej pietruszki,
2 łyżki masła,
po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy,
¶wieżo mielony pieprz

Wszystkie warzywa umyj. Paprykę pokrój w grub± kostkę, kalafior podziel na różyczki o ¶rednicy nie większej niż 3 cm. Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobn± kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
W garnku o grubym dnie roztop masło, wsyp do niego paprykę i kurkumę, smaż przez parę sekund. Wrzuć pokrojon± paprykę oraz kalafior. Wymieszaj, tak aby przyprawy dokładnie oblepiły warzywa, wlej 1/2 szklanki wody, przykryj i du¶ 7-10 minut, aż kalafior będzie ugotowany, ale jędrny. Pod koniec duszenia dodaj groszek (nie rozmrażaj go wcze¶niej).
Następnie dodaj pokrojone pomidory i pietruszkę, zamieszaj, du¶ jeszcze przez minutę. Dołóż serek ¶mietankowy, mieszaj, aż serek się rozpu¶ci. Posól sos do smaku i dodaj odrobinę ¶wieżo zmielonego pieprzu.
Na końcu wrzuć upieczone ziemniaki, zamieszaj i podawaj natychmiast.


PIECZONE ZIEMNIAKI ZE SZPINAKIEM

1/3 kg pieczonych młodych ziemniaków,
1/2 kg li¶ci ¶wieżego szpinaku,
1/2 kg szpinaku mrożonego w kulkach,
200 g wiejskiego serka (cottage),
3 łyżki ¶wieżo tartego parmezanu,
1/2 szkl. ¶mietany,
2 łyżki m±ki,
2 łyżki masła,
po 1 łyżeczce mielonych nasion kolendry, mielonych nasion kminku rzymskiego, słodkiej papryki, kurkumy, ew. 1 z±bek czosnku

¦mietanę wymieszaj z m±k± na gładk± pastę.
Li¶cie szpinaku dokładnie umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej masło, wsyp do niego przyprawy, smaż przez pół minuty, mieszaj±c. Dodaj pokrojony ¶wieży szpinak. Zamieszaj, przykryj i du¶ pod przykryciem. Jeżeli szpinak będzie się przypalał, dolej odrobinę wody. Po 7 minutach dodaj szpinak mrożony (nie rozmrażaj go wcze¶niej), przykryj i du¶, aż się rozpu¶ci i zagotuje. Wtedy dodaj serek, parmezan, ewentualnie zmiażdżony z±bek czosnku i ¶mietanę. Zagotuj wszystko jeszcze raz, cały czas mieszaj±c. Na koniec dodaj łyżeczkę soli i pieczone ziemniaki.