Ryż po indyjsku


Pulao to indyjska potrawa z ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem warzyw, przypraw i orzechów. Do dzisiejszych przepisów najlepiej użyć białego ryżu basmati lub innego długoziarnistego. Ryż przed gotowaniem powinno się dokładnie wypłukać zimnej wodzie i osuszyć.


MÓJ PRZEPIS NA PULAO

1,5 szkl. ryżu,
3 łyżki masła,
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 szkl. mrożonego groszku,
1 czerwona papryka,
garść orzeszków pinii,
1 mała zielona papryczka peperoni,
posiekane liście bazyli i pietruszki,
cytryna i czarne oliwki do dekoracji

Papryczkę pokrój w drobną kostkę, paprykę w grubszą.
Zagotuj 3 szklanki wody.
W garnku o grubym dnie roztop masło, dodaj kurkumę, smaż przez chwilę, wrzuć pokrojone papryki, po minucie dodaj ryż i smaż, mieszając, aż ziarna zrobią się przezroczyste i nasiąkną tłuszczem. Wlej uprzednio ugotowaną wodę, wsyp 2 płaskie łyżeczki soli i groszek, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz gaz do minimum. Dalej gotuj ryż jak w pierwszym przepisie.
Orzeszki pinii upraż na złoto na suchej patelni, dodaj do ryżu, delikatnie wymieszaj. Podawaj posypane posiekanymi ziołami i udekorowane oliwkami i plasterkami cytryny.


PUSHPANNA PULAO Z BOMBAJU

1,5 szkl. ryżu,
1/2 łyżki prawdziwego szafranu,
1 łyżka gorącego mleka,
2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej,
3 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
1 łyżka nasion kopru włoskiego,
1 łyżeczka nasion kminku indyjskiego,
1 spory kawałek kory cynamonowej,
5 goździków,
2 łyżki brązowego cukru,
po 1/4 szkl. posiekanych orzechów nerkowca, migdałów posiekanych w słupki, rodzynek, utartego świeżego kokosa, ugotowanego mrożonego groszku,
po 1/2 łyżeczki pieprzu i pieprzu cayenne

Zalej szafran mlekiem na 5 minut. Wlej do garnka 3 szklanki wody, rozpuszczony szafran, gałkę, 2 łyżeczki soli i zagotuj pod przykryciem, żeby woda nie wyparowała.
W garnku o grubym dnie rozgrzej połowę masła i usmaż na złocisty kolor orzechy i migdały. Wybierz je łyżką cedzakową, a do garnka wrzuć rodzynki. Posmaż je chwilę; gdy spęcznieją, wyjmij i dodaj do orzechów.
Do garnka włóż teraz resztę masła, wsyp ryż i smaż go przez parę minut, cały czas mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste i nasiąkną tłuszczem. Wtedy zalej ryż przegotowana wodą z przyprawami, doprowadź go do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień do minimum i zostaw tak na ok. 15-20 minut. Nie odkrywaj i nie mieszaj ryżu w tym czasie! Potem zerknij pod przykrywkę, czy wchłonął całą wodę. Jeżeli tak, jest gotowy. Zestaw go z ognia, niech postoi pod przykryciem jeszcze 5 minut, żeby doszedł.
Na patelni rozgrzej olej, wrzucaj do niego po kolei nasiona kminku, kopru włoskiego, korę cynamonową, goździki. Smaż wszystko przez 1 minutę, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić przypraw. Dodaj oba rodzaje pieprzu i utarty orzech kokosowy, zamieszaj parę razy, wrzuć smażone orzechy i rodzynki, cukier oraz ugotowany groszek. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ryż i delikatnie wymieszaj.


BAYGUN PULAO Z BENGALU

1,5 szkl. ryżu,
5 łyżek oleju słonecznikowego,
3 łyżki sezamu,
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki),
1/4 szkl. orzeszków ziemnych,
1 mały bakłażan,
1 łyżka startego świeżego imbiru,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
1 łyżeczka kminku indyjskiego

Bakłażan umyj i pokrój w kostkę o boku 1 cm.
Sezam upraż na złoto na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, ostudź i zmiel na proszek w młynku do kawy.
Zagotuj 3 szklanki wody.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i usmaż na złoto orzeszki ziemne. Wyjmij je łyżką cedzakową, szybko wsyp do oleju kminek, a kiedy odrobinę ściemnieje, dodaj imbir. Mieszaj przez chwilę. Dorzuć bakłażan oraz 2 płaskie łyżeczki soli. Smaż wszystko przez ok. 3 min, aż bakłażan wchłonie cały olej i stanie się przezroczysty. Dodaj ryż, pomieszaj przez minutę, zalej ugotowaną wcześniej wodą, dodaj sok z cytryny, cukier oraz pieprz, przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj ryż, jak w przepisie obok.
Ugotowany ryż wymieszaj delikatnie z ciecierzycą.
Usmażone orzeszki ziemne posiekaj w dość duże kawałki i zmieszaj z sezamowym proszkiem. Tuż przed podaniem dodaj do ryżu i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszaj.